eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Formálódnak az MSZP választási ígéretei

Az MSZP elsősorban saját, korábbi bázisát szeretné aktivizálni a legfontosabb választási ígéreteivel, amelyek főként a társadalmi igazságosság elvét viszik tovább - tudta meg az MTI szocialista forrásból. A szocialisták külön adót rónának ki az állami támogatású bankok vezetőinek prémiumára és a havi másfél millió forint feletti jövedelmeket 50 százalékos kulccsal adóztatnák.

Az MTI információi szerint a párt országos választási bizottsága januárban már többször tárgyalt az MSZP választási ígéreteiről. A formálódó csomagban a társadalmi igazságosság és szolidaritás jegyében szerepel egy ötven százalékos szja-kulcs bevezetése a havi másfél millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők esetében.

Az MSZP a kampányban a jelenlegi tervek szerint ígéretet tesz arra, hogy ha kormányra kerül, akkor az állami támogatásban részesülő pénzintézetek vezetőinek prémiumára külön adót vet ki.

A Magyar Távirati Iroda úgy tudja, a tervek között több oktatási javaslat is szerepel: a szocialisták ingyenessé tennék - interneten keresztül - a tankönyveket a közoktatás mind a 12 évfolyamán, bevezetnék a nemzeti nyelvtanulási programot, amelynek keretében biztosítanák a 35 év felettieknek egy idegen nyelv megtanulását. A közoktatásban az iskolaigazgatók kinevezésénél a tantestületnek, a szülői képviseletnek, középfokon pedig a diákképviseltnek is véleményezési jogot biztosítanának.

A szocialisták választási ígéretei közé tartozna a családi pótlékhoz jutás feltételeinek szigorítása: csak azoknak járna ez a juttatás, akik biztosítják a gyermekek számára a megfelelő higiéniás és egészségügyi körülményeket, illetve teljesítik a tankötelezettséget.

Az MTI információi szerint az MSZP a választási ígéretek megalapozásaként a következő hetekben is folyamatosan kezdeményezéseket tesz a kormány felé, hogy ezek alapján készítsen elő törvényjavaslatokat és hozzon döntéseket, függetlenül attól, hogy a választásokig már alig ülésezik a parlament.

A szocialisták a nyugdíjasokra vonatkozó kezdeményezéseiket már meg is hirdették a nyilvánosság előtt, például azt, hogy folytatódjon és bővüljön ki a nyugdíjkorrekciós program, vezessék be a kegyeleti díjat, duplázzák meg a méltányossági nyugdíjkasszát, kapjanak üdülési csekket a nyugdíjasok és súlyosbító körülményként vegyék figyelembe, ha a kárukra követnek el bűncselekményeket.

Az MSZP várhatóan kezdeményezi, hogy hozzanak létre egy pénzügyi-banki ügyfélvédelmi központot, amely kivizsgálná az egyéni panaszokat és jogorvoslati lehetőséget biztosítana. A tervek között szerepel egy állami tulajdonú, lakossági ügyfelekkel is foglalkozó bank létrehozása.

Újabb földvásárlási moratórium?

A szocialisták várhatóan azt is javasolják majd a kormánynak, hogy Magyarország 2011-től újabb hároméves moratóriummal korlátozza a külföldi magán és jogi személyek földhöz jutását, 2011-től bevezetnék a roma foglalkoztatási kvótát a közszolgáltatásokban, a médiában és az államhatalmi szerveknél, valamint szintén akkortól ingyenes étkezést vezetnének be a 8. osztályos rászoruló gyerekeknek is, utána pedig folyamatosan kiterjesztenék ezt a felsőbb osztályokra.

A miniszterelnök az MTI-nek adott év eleji interjújában jelentette be, vizsgálják, hogyan lehetne csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát a közüzemi szolgáltatókkal szemben. Várhatóan az erre vonatkozó konkrét javaslat is megszületik a következő hetekben.

Bajnai Gordon az interjúban kiemelte: ha a következő kormány a most megkezdett utat folytatja, akkor a következő négy év alatt összességében nagyjából 2.000 milliárd forint többletjövedelemmel gazdálkodhat. Arról is beszélt, hogy ő annak örülne, ha csak ennyit pénzt ígérnének el a pártok a választási kampányban, de ezt "tételesen" tennék. Vagyis minden párt végre egyszer világosan kiszámolná, mire lehet elég ez a pénz, majd pontosan megmondaná, mire költené.

Lendvai Ildikó pártelnök az MTI-nek korábban azt mondta, minden szocialista vállalásnak lesz fedezete; nem ígérgetős kampányra, hanem felelősségversenyre készülnek. "A szocialisták arra a GDP növekedéséből származó kétezer milliárd forintra terveznek, amelyről a miniszterelnök beszélt a decemberi kongresszuson, a következő négy évben ezt a többletet lehet majd beosztani" - közölte.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×