eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

A dán kormány korlátozza a burka és a nikáb viseletét

A liberális-konzervatív dán kormány csütörtökön a burka és a nikáb viseletének a közterületeken való korlátozása mellett döntött, de az iskolákra, a közigazgatásra és a vállalatokra bízta e muzulmán női viseletekre vonatkozó szabályozást.

A burkának és a nikábnak nincs helye a dán társadalomban, és a kormány elszánt az általuk jelképezett ember- és nőfelfogás elleni harcra" - áll a kormányfő hivatala által kiadott közleményben, amely e ruhadarabok viselésének lehető legteljesebb visszafogását szorgalmazza.

Egy tavaly augusztusban létrehozott kormánybizottság megállapításai alapján a kormány az alkotmányba ütköző teljes betiltás ellen foglalt állást, a burka és a nikáb viselésének korlátozása mellett döntve.

"Az iskoláknak, gimnáziumoknak és más oktatási intézményeknek jogukban áll megkövetelni, hogy az oktatók és a diákok fedetlenül hagyják az arcukat annak érdekében, hogy a kommunikáció nyitott és egyenrangú legyen mind az oktatás, mind a vizsgák során" - áll a közleményben.

Az állami és önkormányzati cégeknek ugyanúgy jogukban áll megkövetelni, hogy az alkalmazottjaik - tanítónők, szociális munkások, pedagógusok, szociális tanácsadónők - "fedetlen arccal" kommunikáljanak az állampolgárokkal.

A közalkalmazottak megkövetelhetik, hogy amikor az aktáját tanulmányozzák, a nő emelje fel a fátylát, hogy "látható legyen a reagálása és felmérhető a hitelessége".

A kormány véleménye szerint a hatóságok és a magáncégek is megkövetelhetik, hogy a nők vegyék le a fátylukat, ha határőrök vagy közlekedési ellenőrök ellenőrizni akarják őket.

A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre.

A koppenhágai egyetem által január 18-án közzétett, a kormány egyik munkacsoportjának megrendelésére elvégzett felmérés szerint a burka és a nikáb viselésének komoly befolyása van a nők sorsára, korlátozza az oktatási és elhelyezkedési lehetőségeiket, valamint a szabadságukat, elszigeteli és a férfiaktól való gazdasági függésben tartja őket.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×