INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bajnai Gordon: Le kell szokni a könnyű hitelek kábítószeréről

Infostart / InfoRádió
A miniszterelnök szerint ha Magyarország a választások után is tovább folytatja a fegyelmezett gazdaságpolitikát, akkor már a következő kormányzati ciklusban nálunk is be lehet vezetni az eurót. Bajnai Gordon az Euromoney brit gazdasági lap bécsi konferenciáját követően az InfoRádiónak azt mondta: jövőre 3 és 4 százalék közötti gazdasági növekedés várható.

A gazdasági válság addig fog tartani, amíg a munkahelyek száma elkezd érzékelhetően növekedni. Magyarországon jelenleg 10,5 százalékos a munkanélküliség, amely az európai átlagnak felel meg - mondta az InfoRádiónak Bajnai Gordon.

A miniszterelnök hozzátette: a kormány mintegy 100 ezer munkahely megtartását támogatta, és további 100 ezret hozott létre a közmunka terén, amely a munka világából évek óta kiesett embereknek ad lehetőséget.

A munkanélküliségi adat lesz az, amely a legutoljára kezd el javulni, hiszen először a meglévő kapacitásokat használják ki a cégek, ha megindul a kereslet a nemzetközi piacokon - hangsúlyozta a kormányfő, aki hozzáfűzte: Magyarország helyzete a nemzetközi piacok alakulásától függ, hiszen a GDP 80 százaléka az exportból származik.

Újra mintaország lehetünk


Bajnai Gordon elmondta: a nemzetközi elemzőintézetek egyetértenek abban, hogy 2011-ben már 3 és 4 százalék közötti gazdasági növekedés lesz, sőt Magyarország a térség egyik leggyorsabban növekvő országa lehet - ez adja meg az értelmét annak az áldozatnak, amelyet az elmúlt egy évben meg kellett hozni.

Hangsúlyozta: fel kell készülni arra, hogy nehezebb lesz hitelt felvenni, drágább lesz a kamat, vagyis nehezebben lehet majd hozzájutni a forrásokhoz. Magyarországnak folytatnia kell azt, amit elkezdett, és le kell szoknia a könnyű hitelek kábítószeréről - fogalmazott.

Nem szabad túlköltekezni, hanem takarékosan kell gazdálkodni, a többletet pedig bölcsen kell befektetni az ország jövőjébe. Folytatni kell a reformokat, és akkor Magyarország megint a térség mintaországa lesz, úgy ahogy a kilencvenes évek második felében - tette hozzá a kormányfő.

Bajnai Gordon az euróval kapcsolatban azt mondta: ha ezen a pályán marad az ország, mint amilyenen most elindult, akkor a következő kormányzati ciklusban elérhető cél lesz az euró bevezetése. Kiemelte azonban, hogy ehhez mindenképpen a takarékos pályán kell maradni, nem szabad felelőtlenül ígérgetni és osztogatni.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk