eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla

A sztrájk nem rendkívüli helyzet, így nem lehet a buszsávban autózni

Valószínűleg kivétel nélkül minden fővárosi autós azt szeretné, ha a BKV-sztrájk idején az üres buszsávokat is használhatná. Ideiglenesen ezt a közút tulajdonosa vagy kezelője, állandó szabályként pedig a KRESZ módosítására jogosult kormány engedélyezhetné - mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Pausz Ferenc, a közlekedésbiztonsággal foglalkozó GRSP Egyesület ügyvezető igazgatója mindazonáltal nem tartaná szerencsésnek, ha az autósok ráhajthatnának a buszsávokra a tömegközlekedési dolgozók munkabeszüntetésének ideje alatt.

Nem biztos, hogy zökkenőmentes lenne a visszaállás, ha most, a BKV-sztrájk idejére megengednék a fővárosi autósoknak, hogy az üres buszsávokat is használják - mondta az InfoRádió kérdésére Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, aki szerint nem lenne szerencsés ez a változtatás. A GRSP Egyesület ügyvezető igazgatója kiemelte: nem biztos, hogy érne annyit, hogy ilyen rövid időre megváltoztassák a szabályozást.

A KRESZ-ben szerepel a buszsávval kapcsolatos szabályozás, ennek megváltoztatásához a jogalkotó hozzájárulása kell. A közút kezelője és tulajdonosa jelölheti ki és szüntetheti meg a buszsávokat - ismertette a szakértő.

Rendkívüli helyzetben, például a többi sáv használhatatlansága esetén át kell terelni a buszsávra az autóforgalmat, de a BKV-sztrájk nem számít ennek - fejtette ki Pausz Ferenc.

A buszsávot a kerékpárosok, a motorosok és a segédmotoros kerékpárral közlekedők is használhatják a KRESZ szerint.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×