eur:
393.76
usd:
368.81
bux:
65979.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Áradnak a Körösök, egyre több a belvíz

Áradnak, vagy őrzik a korábban elért vízszintmagasságot a Körösök; egyre nagyobb területeket önt el viszont a belvíz a térségben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a Fehér-Körös vízszintje Gyulánál folyamatosan, óránként 3 centiméterrel emelkedett, már átlépte a másodfokú készültségi szintet. A Fekete-Körös a határ menti Antnál ugyan harmadfok mellett, 746 centiméteres vízállánál tetőzött, de az alsóbb szakaszon, vagyis Remeténél még mindig árad.

A Kettős-Körös vízszintje is áradást mutat Békésnél, ahol szombaton délelőtt elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Stagnál ugyanakkor a Sebes-Körös és a Berettyó vízállása, mindjét folyón továbbra is másodfokú a készültség, míg a Hármas-Körös vízoszlopának magassága Gyománál nem, de Szarvasnál még emelkedik.

A Tisza ezen mellékfolyóin másodfokú az árvízvédelmi készültség. A védekezési munkálatokban összességében 662 ember vett részt az elmúlt napon.

Belvízhelyzet

Kisebb mértékben, de tovább emelkedett az igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága: az elmúlt naphoz képest több mint kétezer hektárral növekedett, elérve a 25.740 hektárt. Ebből több mint kilencezer a vetés, míg csaknem nyolcezer hektár a szántóterület.

Az igazgatóság működési területén 21 szivattyútelep működik, a belvíz elleni védekezés megkezdése óta mintegy 25 millió köbméter vizet emeltek át a fő befogadókba. Egyébként mind a tíz belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

Az igazgatóság területén péntekhez képest újabb két önkormányzat, így már 15 település rendelt el belvízvédelmi készültséget. Dobozon viszont továbbra is harmadfokú a készültség.

Az igazgatóság a hétvégén további 13 milliméternyi csapadékra számít.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×