INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Áradnak a Körösök, egyre több a belvíz

InfoRádió / MTI
Áradnak, vagy őrzik a korábban elért vízszintmagasságot a Körösök; egyre nagyobb területeket önt el viszont a belvíz a térségben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a Fehér-Körös vízszintje Gyulánál folyamatosan, óránként 3 centiméterrel emelkedett, már átlépte a másodfokú készültségi szintet. A Fekete-Körös a határ menti Antnál ugyan harmadfok mellett, 746 centiméteres vízállánál tetőzött, de az alsóbb szakaszon, vagyis Remeténél még mindig árad.

A Kettős-Körös vízszintje is áradást mutat Békésnél, ahol szombaton délelőtt elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Stagnál ugyanakkor a Sebes-Körös és a Berettyó vízállása, mindjét folyón továbbra is másodfokú a készültség, míg a Hármas-Körös vízoszlopának magassága Gyománál nem, de Szarvasnál még emelkedik.

A Tisza ezen mellékfolyóin másodfokú az árvízvédelmi készültség. A védekezési munkálatokban összességében 662 ember vett részt az elmúlt napon.

Belvízhelyzet

Kisebb mértékben, de tovább emelkedett az igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága: az elmúlt naphoz képest több mint kétezer hektárral növekedett, elérve a 25.740 hektárt. Ebből több mint kilencezer a vetés, míg csaknem nyolcezer hektár a szántóterület.

Az igazgatóság működési területén 21 szivattyútelep működik, a belvíz elleni védekezés megkezdése óta mintegy 25 millió köbméter vizet emeltek át a fő befogadókba. Egyébként mind a tíz belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

Az igazgatóság területén péntekhez képest újabb két önkormányzat, így már 15 település rendelt el belvízvédelmi készültséget. Dobozon viszont továbbra is harmadfokú a készültség.

Az igazgatóság a hétvégén további 13 milliméternyi csapadékra számít.

A címlapról ajánljuk