eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb áldozata van az újinfluenzának

Éjszaka meghalt egy, nagy valószínűséggel az új típusú influenza vírusával fertőzött 45 éves férfi a nagykanizsai kórházban. Néhány hét alatt ő volt az intenzív osztályon a harmadik elhunyt. Korábban Szegeden egy krónikus betegségben szenvedő asszony halt meg, akinél szintén kimutatták a H1N1-es vírust. Az ÁNTSZ szerint ugyanakkor a járvány lecsengőben van, a múlt héten 30 százalékkal csökkent a megbetegedettek száma az előző héthez képest.

Életveszélyes állapotban került a nagykanizsai kórházba az 45 éves férfi, akit aztán 18 napig lélegeztetőgépen tartottak, de nem tudták megmenteni. Valószínűleg az újinfluenza vírusa fertőzte meg, de még várnak a vizsgálati eredményre.

Szerdán Szegeden egy krónikus betegségben szenvedő asszony halt meg, nála kimutatták a H1N1-es vírust, kedden pedig a pápai kórház intenzív osztályán hunyt el egy 57 éves férfi, aki szintén megfertőződött a vírussal. A férfi még karácsony másnapján került a kórházba magas lázzal, súlyos alapbetegségéből adódó kétoldali tüdőgyulladással és influenzás tünetekkel.

Az újinfluenza-járvány ugyanakkor már lecsengőben van az adatok szerint. Molnár Kornélia, az országos tiszti főorvos helyettese azt mondta: a múlt héten 30 százalékkal csökkent az influenza tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző hét adataihoz képest.

De közel sem nyugodhatunk meg, Molnár Kornélia arra figyelmeztetett, hogy jön a járvány második és harmadik hulláma, igaz, ezek már nem lesznek olyan intenzitásúak, mint az első.

A szakemberek továbbra is a védőoltást tartják a leghatékonyabb megelőzési módnak. Magyarországon eddig a lakosság egyharmada kérte az újinfluenza elleni vakcina beadását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×