INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Margit híd: a beruházó szerint nem kellene újjáépíteni a rakpartfalat

InfoRádió / MTI
A beruházó szerint nem kell újjáépíteni a budai rakpartfalat, csak a kőburkolat korrekciójára lehet szükség.

A projektcég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: figyelembe veszik a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) észrevételeit, de ezek között egy olyan sincs, ami miatt a partfalat le kellene bontani.

Az alapítvány szerint szakszerűtlenül építették újjá a Margit híd alatti budai rakpartfal kőburkolatát, így veszélybe került a központi szennyvíztisztító beruházásának európai uniós támogatása. A BVA csütörtöki sajtótájékoztatóján szakértők bevonásával ismertette az általuk feltárt hibákat, amelyek Korompay Katalin, a szervezet munkatársa szerint arra vezethetőek vissza, hogy a munkát minél olcsóbban akarták elvégezni.

Mint mondta, az eredetileg vörös mészkőkockákból 135 éve épített falat nem az eredeti állapotban állították helyre, így például a kövek nem a megfelelő helyre kerültek vissza, több sérült követ is felhasználtak, s nem töltötték ki megfelelő mennyiségű habarccsal a hézagokat. Korompay Katalin arra figyelmeztetett: a központi szennyvíztisztító beruházásához csak akkor fizet támogatást az Európai Unió, ha az az UNESCO előírásainak megfelelően készül el.

A projektcég pénteken a felvetésekre reagálva közölte: a mintegy 1200 méteres szakaszon, a Margit híd környezetében kiszélesített budai alsó rakpart falának építése még nem zárult le, az munkaközi fázisban van. A partfal az érvényes, jogerős vízjogi létesítési engedély szerint épült és épül jelenleg is.

A kivitelezés menetét rendszeresen, több alkalommal is megtekintette és folyamatosan nyomon követi az engedélyező hatóság (a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) és az örökségvédelmi szempontból illetékes szakhatóság, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A közlemény szerint a minél szakszerűbb kivitelezés érdekében a beruházó felkérte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik vezető szakértőjét, illetve a BVA által ajánlott műemlékvédelmi szakértőt és kőrestaurátort arra, hogy véleményezzék az észlelt problémákat. Segítségükkel egy hibalista készült, amelynek alapján a kivitelező 2010 tavaszán, a projekt lezárásának nyári határideje előtt elvégzi a szükséges javításokat. Az észlelt hibák között egyetlen olyan sincs, ami miatt le kellene bontani a megépített új partfal szerkezetét - írták.

Kiemelték: a beruházó csak olyan műszaki és esztétikai minőségben veszi majd át a kivitelezőtől az elkészült partfalat, ami minden szempontból megfelel az unió követelményeinek, a magyar jogszabályi és hatósági előírásoknak, a vállalkozói szerződésben foglaltaknak, a szakhatóságok, szakértők és civil szervezetek elvárásainak.

A címlapról ajánljuk