INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A lisszaboni szerződés miatt más lesz a magyar EU-elnökség

Infostart / InfoRádió
A lisszaboni szerződés december elsejei hatályba lépése miatt a magyar EU-elnökség is más lesz, mint az eddigiek - mondta Balázs Péter külügyminiszter.

Mivel december 1-jével életbe lépett a lisszaboni szerződés, Herman Van Rompuy átvette az Európai Tanács elnöki-, Catherine Ashton pedig az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségét, így a 2011-es magyar EU elnökség már biztosan más lesz, mint az eddigi elnökségek - mondta Balázs Péter külügyminiszter az uniós országokba delegált külügyminiszterek munkaértekezletének szünetében. Kiemelte: a magyar miniszterelnök ugyanis nem vezeti majd a kormányfői tanácskozásokat, ahogy a külügyminiszteriekét sem vezeti már a külügyi tárca vezetője.

2011. januártól kilenc szakminiszteri tanácskozás vezetése hárul a magyar tárcavezetőkre - mondta Balázs Péter, és hozzátette: az a kilenc szakminiszter, aki ezeknek a tanácsi formációknak az élén áll, reflektorfényben lesz, általuk méretik majd meg Magyarország vezetési képessége európai szinten.

A magyar elnökség idején egyébként a kormányfői tanácskozások várhatóan Budapesten lesznek, az informális miniszteri találkozókat vagy a szakértői összejöveteleket azonban összesen 10 városba szervezik. Ezek listáját, elkészülte után azonnal nyilvánosságra hozzák - tette hozzá a külügyminiszter.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk