eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A lisszaboni szerződés miatt más lesz a magyar EU-elnökség

A lisszaboni szerződés december elsejei hatályba lépése miatt a magyar EU-elnökség is más lesz, mint az eddigiek - mondta Balázs Péter külügyminiszter.

Mivel december 1-jével életbe lépett a lisszaboni szerződés, Herman Van Rompuy átvette az Európai Tanács elnöki-, Catherine Ashton pedig az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségét, így a 2011-es magyar EU elnökség már biztosan más lesz, mint az eddigi elnökségek - mondta Balázs Péter külügyminiszter az uniós országokba delegált külügyminiszterek munkaértekezletének szünetében. Kiemelte: a magyar miniszterelnök ugyanis nem vezeti majd a kormányfői tanácskozásokat, ahogy a külügyminiszteriekét sem vezeti már a külügyi tárca vezetője.

2011. januártól kilenc szakminiszteri tanácskozás vezetése hárul a magyar tárcavezetőkre - mondta Balázs Péter, és hozzátette: az a kilenc szakminiszter, aki ezeknek a tanácsi formációknak az élén áll, reflektorfényben lesz, általuk méretik majd meg Magyarország vezetési képessége európai szinten.

A magyar elnökség idején egyébként a kormányfői tanácskozások várhatóan Budapesten lesznek, az informális miniszteri találkozókat vagy a szakértői összejöveteleket azonban összesen 10 városba szervezik. Ezek listáját, elkészülte után azonnal nyilvánosságra hozzák - tette hozzá a külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×