eur:
394.59
usd:
365.01
bux:
65480.96
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nyolc dolgozó elbocsátását kezdeményezték a szuperkontroll-csoportok - hírösszefoglaló

Működésük első napján 8 ember munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezték a BKV-nál létrehozott szuperkontroll-csoportok. Tovább nőtt a munkanélküliség a tavaly szeptember és november közötti időszakban. 30 százalékkal csökkent az új év első hetében az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Működésük első napján 8 ember munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezték a BKV-nál létrehozott szuperkontroll-csoportok. A cég tájékoztatása szerint két járművezetőt azonnali hatállyal elbocsátottak, további 6 esetben pedig folyamatban van a munkaviszony megszüntetése. A szuperkontroll-csoportok feladata az autóbuszok állapotának dokumentálása, mivel hétfő óta a fővárosi buszközlekedésben komoly fennakadásokat okozott a hibás járművek számának hirtelen emelkedése. A BKV szerint a munkavállalók illegális sztrájkot folytatnak, Nemes Gábor, a cégnél működő sztrájkbizottság szóvivője ugyanakkor azt mondta: a dolgozók csak betartják a szabályokat. Hozzátette: az általuk indokolatlannak tartott elbocsátások miatt bírósághoz fordulnak. A helyzet azután alakult ki a BKV-nál, hogy a menedzsmentnek és a szakszervezetek képviselőinek nem sikerült megállapodniuk a kollektív szerződésről, ami december 31-én hatályát vesztette. Az érdekképviseletek korábban emiatt január 12-ére sztrájkot hirdettek; az elégséges szolgáltatásról egyelőre nincs megállapodás.

Tovább nőtt a munkanélküliség a tavaly szeptember és november közötti időszakban; a ráta 10,5 százalék volt, magasabb mint augusztustól októberig. A Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője elmondta: adataik szerint 5.500-zal nőtt a munkanélküliek száma, mivel a foglalkoztatottaké 800 fővel csökkent és 4.700 új álláskereső jelent meg a munkaerő piacon szeptember-novemberben az előző három hónapos periódushoz képest. Lakatos Judit az InfoRádióban hozzátette: az előző három hónappal összevetve a 15-74 éves korosztály aktivitási rátája is a munkanélküliekkel azonos mértékben, 0,1 százalékponttal, a 2007 augusztus-októberében utoljára mért 55,1 százalékra emelkedett. Az új munkanélküliségi ráta rekordot jelent. A Fidesz szerint az új adatok is azt bizonyítják, hogy fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában, a kormányszóvivő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a foglalkoztatás csökkenése nem magyar sajátosság, hanem globális probléma.

A magyar uniós biztosjelölt szerint a gazdasági válság miatt hangsúlyos szerepet kell kapnia a foglalkoztatás- és szociálpolitikának az Európai Bizottságban. Andor László - aki várhatóan a szociális ügyekért és a foglalkoztatáspolitikáért felel majd - az európai ügyek bizottságában tartott meghallgatásán úgy vélte: a gazdasági válság még nem ért véget, ezért a testületnek minél hamarabb el kell kezdenie a munkát. A leendő tárcájához kapcsolódó feladatok közül kiemelte a szociális alap továbbfejlesztését, a munkajogi kérdéseket és a szociálpolitikát, valamint az Európai Unió nagyobb szerepvállalását hangsúlyozta a nyugdíjrendszer megújításában. Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő az InfoRádióban úgy vélte: Andor László emberileg jó benyomást keltett, de szakmailag rosszul szerepelt budapesti meghallgatásán, ami veszélyeztetheti a testület brüsszeli elfogadását is. Az Európai Parlament várhatóan január 26-án szavaz az Európai Bizottságról, az új testület február 1-jén kezdheti meg a munkáját.

Az InfoRádió értesülései szerint az új év első hetében 30 százalékkal csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az azt megelőző héthez képest. Az országos tiszti főorvos helyettese az InfoRádióban megerősítette, hogy az ország 19 megyéje közül csak Zalában nőtt a fertőzöttek száma, a többi megyében stagnált vagy csökkent a vírus terjedése. Molnár Kornélia emlékeztetett arra, hogy a járvány második hulláma február közepétől várható, de akkor várhatóan kisebb lesz az intenzitása.

Elmúlt az elsődleges árvízveszély, lakott területeket már nem fenyeget az áradás, de néhány nap múlva újabb árhullám várható a Felső-Tiszán és mellékfolyóin - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre arra is figyelmeztetett, hogy a várható felmelegedés és az újabb csapadék érkezése miatt jóval nagyobbak lehetnek a belvízzel elöntött területek. Jelenleg 29 ezer hektár áll víz alatt, ez a szakemberek előrejelzései alapján akár 100 ezer hektárra is növekedhet. A miniszter közölte: a kormányülésen döntöttek arról, hogy a védekezési munkálatokra fordított forrásoknak nem lehet felső határa; a szükséges összegeket az általános tartalékból fedezik majd.

Túlságosan magabiztosnak nevezte a most élő embereket vízkereszt alkalmából mondott szentbeszédében a katolikus egyházfő. XVI. Benedek a Szent Péter-székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét; lezárva ezzel a karácsonyi ünnepkört. A pápa felidézte, hogy az evangélium szerint a három királyok vagy napkeleti bölcsek ajándékot vittek a gyermek Jézusnak Betlehembe. XVI. Benedek a gyengék és tehetetlenek segítését hangsúlyozta, és azt mondta: a mai emberből hiányzik az alázat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×