INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Lányi András: Védjük meg a saját végvárainkat!

Infostart / InfoRádió
Széleskörű társadalmi támogatottságra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország akár önállóan is elindulhasson a fenntartható fejlődés útján, mondta Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja. Hozzátette, a támogatottság eléréséhez jó alap lehet a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa által kezdeményezett társadalmi párbeszéd.

Magyarországon nincsen széleskörű társadalmi támogatottsága annak, hogy a kormány vezetésével az ország elinduljon a fenntartható fejlődés útján - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja, aki hozzátette: előbb egy nyilvános társadalmi párbeszédre van szükség, amelyet a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa kezdeményez is.

Lányi András szerint a globális klímakérdés egy összetett probléma, amit az egész emberiségnek kell megoldania, de az egyén addig foglalkozhat saját, helyi környezetével.

Védjük meg saját végvárainkat. Környezetünk megóvásával, természeti, kulturális és szociális kincseink gyarapításával rögtön és helyben tudunk jobb életet teremteni magunknak - fogalmazott a közíró.

Illúziók nélkül

Ne legyenek illúzióink, a világ nagyhatalmai nem fognak változtatni azon a hatalmi konstrukción, amelynek az alapja az önpusztító növekedés - véli a kudarcos koppenhágai klímacsúcsról Lányi András, aki hangsúlyozta: a jelenlegi világgazdasági és politikai rendszert radikálisan át kellene alakítani, hogy megállítsuk a globális felmelegedést, és élhetőbbé váljon a világ.

Mint fogalmazott, a mostani világgazdaság arról szól, hogy minden ország verseng a befektetők kegyeiért, és a pénz oda vándorol, ahol a legkönnyebben lehet haszonra szert tenni. Ennek a helyzetnek a nemzetközi tőkemozgások ellenőrzése és csillapítása nélkül nem lehet véget vetni - fűzte hozzá.

Hanganyag: Hlavay RichárdA címlapról ajánljuk