INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az államfő jobb kapcsolatban volt Bajnai kabinetjével, mint Gyurcsányéval

Infostart / InfoRádió
A köztársasági elnöknek jobb a kapcsolata a Bajnai-kormánnyal, mint Gyurcsány Ferenc kabinetjével volt - mondta az InfoRádiónak az államfői hivatal főosztályvezetője. Kumin Ferenc szerint a kormányváltás előtt ugyanis előfordult, hogy Sólyom László pontatlan adatokat kapott a kabinettől, vagy éppen az újságból értesült egy-egy kormányzati lépésről.

Stílusbeli különbségek vannak Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc kabinetjének működése között: a jelenlegi miniszterelnök figyelmet fordít arra, hogy az államfőt a kormány egyes döntései előtt idejében tájékoztassa, illetve az ország állapotáról is pontos adatokkal lássa el, míg a volt kormányfő ezt nem tette meg - mondta az InfoRádiónak a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője.

Kumin Ferenc az év történéseit összefoglalva megemlítette azt is: sikernek számít, hogy, bár komoly nehézségek árán, de végül sikerült minden olyan poszt - így a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztének - betöltőjét megválasztani, amelyre az alkotmány értelmében az államfő önállóan állít jelöltet.

Sólyom László és a politikai erők viszonyáról szólva a KEH főosztályvezetője elmondta: a pártok a maguk érdekeinek megfelelően döntenek arról, hogyan viselkedjenek a köztársasági elnökkel, aki ezen nyilvánvalóan nem tud változtatni.

A politikai vétókról szólva Kumin Ferenc elmondta: 2009-ben különösen sok törvényt kellett Sólyom Lászlónak megfontolásra visszaküldeni az Országgyűlésnek, amiben véleménye szerint szerepe lehet annak, hogy megszaporodott az egyéni képviselői indítványon alapuló, nem kellően előkészített törvényhozás.

A külpolitikát tekintve az egész magyar diplomácia legaggasztóbb pillanatának Sólyom László meghiúsult szlovákiai látogatását nevezte Kumin Ferenc, aki szerint akkor, augusztus 19-én mélypontra jutott a magyar-szlovák viszony.

A főosztályvezető ugyanakkor kiemelte: olyan pozitív fejleményeket is látni kell idén, mint a szerbiai nemzeti tanácsok megszületése, ami a magyar államfő által mindig is szorgalmazott kulturális önigazgatás lehetőségét teremti meg a Vajdaságban élő magyar kisebbség számára.

Hanganyag: Nagy TamásA címlapról ajánljuk