eur:
393.57
usd:
367.8
bux:
65909.58
2024. április 23. kedd Béla

Az államfő jobb kapcsolatban volt Bajnai kabinetjével, mint Gyurcsányéval

A köztársasági elnöknek jobb a kapcsolata a Bajnai-kormánnyal, mint Gyurcsány Ferenc kabinetjével volt - mondta az InfoRádiónak az államfői hivatal főosztályvezetője. Kumin Ferenc szerint a kormányváltás előtt ugyanis előfordult, hogy Sólyom László pontatlan adatokat kapott a kabinettől, vagy éppen az újságból értesült egy-egy kormányzati lépésről.

Stílusbeli különbségek vannak Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc kabinetjének működése között: a jelenlegi miniszterelnök figyelmet fordít arra, hogy az államfőt a kormány egyes döntései előtt idejében tájékoztassa, illetve az ország állapotáról is pontos adatokkal lássa el, míg a volt kormányfő ezt nem tette meg - mondta az InfoRádiónak a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője.

Kumin Ferenc az év történéseit összefoglalva megemlítette azt is: sikernek számít, hogy, bár komoly nehézségek árán, de végül sikerült minden olyan poszt - így a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztének - betöltőjét megválasztani, amelyre az alkotmány értelmében az államfő önállóan állít jelöltet.

Sólyom László és a politikai erők viszonyáról szólva a KEH főosztályvezetője elmondta: a pártok a maguk érdekeinek megfelelően döntenek arról, hogyan viselkedjenek a köztársasági elnökkel, aki ezen nyilvánvalóan nem tud változtatni.

A politikai vétókról szólva Kumin Ferenc elmondta: 2009-ben különösen sok törvényt kellett Sólyom Lászlónak megfontolásra visszaküldeni az Országgyűlésnek, amiben véleménye szerint szerepe lehet annak, hogy megszaporodott az egyéni képviselői indítványon alapuló, nem kellően előkészített törvényhozás.

A külpolitikát tekintve az egész magyar diplomácia legaggasztóbb pillanatának Sólyom László meghiúsult szlovákiai látogatását nevezte Kumin Ferenc, aki szerint akkor, augusztus 19-én mélypontra jutott a magyar-szlovák viszony.

A főosztályvezető ugyanakkor kiemelte: olyan pozitív fejleményeket is látni kell idén, mint a szerbiai nemzeti tanácsok megszületése, ami a magyar államfő által mindig is szorgalmazott kulturális önigazgatás lehetőségét teremti meg a Vajdaságban élő magyar kisebbség számára.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×