INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Elöntötte a víz Észak-Magyarországot

InfoRádió / MTI
Több mint 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon. A Sajó 68 kilométeres szakaszán már a harmadfokú riasztást is kiadták, az Ipoly áradása miatt pedig már 27 embert kellett kimenekíteni az otthonából.

Péntek este óta harmadfokú riasztás van érvényben a Sajón, miután a vízállás este elérte a 302 centimétert. A folyó Sajópüspökinél szombat reggel 340 centiméterrel tetőzött, Sajószentpéternél vasárnapra várják a legnagyobb vízállást 330 centiméterrel - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályának vezetője.

A Sajó áradása miatt már a 2523-as számú út Putnok és Borsodbóta közötti szakaszát is le kellett zárni, mivel a folyó elöntötte a területet. Az arra közlekedők Ózd, illetve Királd, valamint Sajóvelezd felé kerülhetnek. Szombat délután három órától a Sajóivánka és Sajókaza közötti út egy szakaszán sem lehet közlekedni.

A Tarnán szombatra virradóra másodfokúra emelték a készültséget, tekintettel a tarnamérai mértékadó vízmércén a továbbra is áradó jellegű 310 centis vízállásra.

A Bódva 270 centiméteres rendkívül magas vízállással tetőzött szombat hajnalban Hídvégardónál, ott szintén gyors és jelentős árhullám vonult le.

El kellett hagyniuk az otthonukat

Szombat hajnalban az Ipoly is kilépett a medréből Ipolytarnócnál; a Nógrád megyei településen 28 embert kellett kimenekíteni otthonából - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Szentes György elmondta: az áradás miatt nyolc ház van veszélyben, amelyből négyet körbevesz a víz, négynek pedig a kertjén folyik keresztül. Az éjszaka kimenekített 27 embert az önkormányzat, illetve a katasztrófavédelem a helyi óvodában helyezte el, ellátásukat biztosítják - közölte.


A címlapról ajánljuk