eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Munkaviszonnyá alakítanák az otthoni ápolást

Tandemben folytatja a választásokig a kormány és az MSZP. Elzárták a fővárosi pénzcsapokat Felépült mindkét bakdaru a Margit-hídon. Kínálat a ma reggeli lapokból.

Bár vége az idei parlamenti időszaknak, a szocialisták továbbra is érdemi ráhatással kívánnak lenni a kormányzati döntésekre - írja a Népszabadság. Januárban hirdetik meg például azt a vállalásukat, mely szerint munkaviszonnyá alakulna az otthoni ápolás, és képzéssel mások ápolására is lehet jelentkezni. Új családtámogatási rendszer kialakításán is dolgoznak, ennek eredményei szintén a következő ciklusban várhatóak. A Népszabadság információi szerint a szocialista műhelyekben a családi pótlék kifizetésének differenciálási lehetőségeit is vizsgálják: például a kötelező oltások beadásához, az általános iskolai végzettséghez kötnék.

A Magyar Nemzet szerint elzárták a fővárosi pénzcsapokat. Bizonytalanná válhat több fővárosi presztízsberuházás sorsa, miután több hitelkeret esetében is eredménytelennek nyilvánítottak egy közbeszerzési eljárást. A magyar nemzet úgy értesült, a kilenc, hitelkeretre kiírt feladat közül mindössze három esetben hirdettek győztest, hat esetben még ajánlatot sem nyújtottak be a pénzintézetek. Az Erste Bank az idei útfelújításokra, az OTP Erzsébet-híd díszkivilágítására és egy átmeneti gyermekotthon rekonstrukciójára, a Raiffeisen a Budapest Program I. szakaszára biztosítja a hitelkeretet. Arról még nem született döntés, hogy a 2008-ról áthúzódó budapesti útfelújításokra, három fővárosi idősotthon és egy mozgásjavító általános iskola felújítására, illetve az önkormányzatok számítástechnikai berendezéseinek fejlesztésére ki biztosítja a keretet.

Az index.hu információi szerint csütörtök hajnalban felépítették a második bakdarut is a Margit-hídon. A két emelőszerkezet a híd budai és pesti szárnyán közlekedik a lefektetett síneken. A két bakdaru nevére pályázatot ír ki a kivitelező cég. Az ötleteket december 30-ig lehet a margithid@mail.index.hu címre beküldeni.
Aki a legjobb névpárt adja, nyer egy karton (6 darab) Hungária Grande Cuvée pezsgőt, egy tiszteletbeli darukezelői oklevelet, egy velejáró kobakot (munkavédelmi sisakot), valamint a cég munkatársának kíséretében bejárhatja a munkaterületet, eljuthat oda, ahova mások be se látnak.

A Napi Gazdaság szerint hosszabb lesz a téli leállás. A gyártó vállalatok jelentős része teljesítette az idei megrendeléseket, ráadásul az évközi hajtásban sok dolgozó szabadsága bennragadt. Az idei üzemzárások ezért sokszor jóval megelőzték a karácsonyt, új megrendelések hiányában pedig több cég, akár január közepéig szabadságolhatja dolgozóit.

A Világgazdaság szerint meghonosítanák a csoportos pereket. Folyik a vita ugyanis a csoportos perlésről szóló törvényjavaslat kapcsán. A civil fogyasztóvédők örülnének a mielőbbi szabályozásnak, amellyel sok károsultat érintő ügyekben egyetlen eljárásban rendezhetők a felelősség és a kártérítés kérdései. A tömeges fellépés növelheti a szabályok visszatartó erejét is. A törvényjavaslat igyekszik elősegíteni a csoportos jogérvényesítést. A szakértők nem is a szándékot, hanem a szakmaiságot kérdőjelezik meg.

A portfolio.hu felteszi a kérdést: Hol, mikor kereskedhetünk az ünnepek alatt? Egyre közelebb kerülünk a karácsonyi ünnepekhez, így a Portfolio.hu időszerűnek tartotta ismét összegyűjteni, hogy a befektetők mely piacokon mikor kereskedhetnek az év még hátralevő részében. Tavalyhoz képest idén kevesebb idejük lesz pihenni a hazai befektetőknek, az elkövetkező hetekben még két szünnapra kerül sor majd a BÉT-en. A külföldi tőzsdéken hasonló napokon fog szünetelni a kereskedés, mint itthon, bár egyes országokban rövidített kereskedési napokra is sor kerül majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×