eur:
401.85
usd:
364.32
bux:
73267.59
2024. október 4. péntek Ferenc

Mesterházy: A kirekesztés a demokráciának szóló hadüzenet

A kirekesztés az egész demokráciának szóló hadüzenet, mert elvesz valamit az ember méltóságából - fogalmazott Mesterházy Attila pénteken Nagykanizsán, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat által szervezett hagyományos nemzetiségi nap alkalmából.

Az MSZP parlamenti frakciójának vezetője, a párt miniszterelnök-jelöltje szerint nem lehetünk kibékülve egy olyan társadalommal, amelynek tagjai nem érzik úgy, hogy méltóságban élhetik az életüket. A kirekesztés ellen csak egy dolgot kell tenni, hogy nem fogadjuk el, úgy tanítjuk gyerekeinket, úgy beszélünk embertársainkról, hogy az együttműködésben higgyünk és tisztelettel gondoljunk embertársainkra.

Utalt arra, van olyan magyarországi politikai párt, amelyik arra építi a politikáját, hogy "a feszültséget szítsa, generálja". Ennek a pártnak veszélyes a politikája az egész ország, az egész magyar demokrácia szempontjából, mert "ahol nincs befogadás, ott nincs demokrácia, nem valósul meg az esélyegyenlőség".

Mesterházy Attila közölte: sajnálatos, hogy az MSZP-n kívül nem minden párt fogalmazza meg egyértelműen az álláspontját a radikális, szélsőséges eszmékkel szemben. Ebben egyfajta nemzeti minimumra van szükség, közösen kell elutasítani ezeket az eszméket, "nem lehet finoman és puhán fogalmazni, csak nagyon határozottan".

Nem jó irány, ha valakik öntevékeny csoportokat szerveznek, hogy "a biztonságot szolgálják", ezért fontos, hogy a bíróság kimondta: nincs szükség a Magyar Gárdára.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "az is rossz, ha a romák szerveznek önvédelmi csoportokat", hiszen az állampolgárok védelme az állam feladata. A rendőrség dolga, hogy határozottan fellépjen a szabadság érdekében.

A szocialista politikus azt mondta: "van Magyarországon egy polgármester, Edelényé, Molnár Oszkár, aki vállalhatatlan gondolatokat fogalmazott meg". Ez elfogadhatatlan, de az is, ami történik vele, hogy fenyegetésként éles lőszert kapott a fideszes politikus. "Ki kell mondani, hogy ez helytelen, még akkor is, ha határozottan elutasítjuk az ő eszméit" - jelentette ki.

A közelgő parlamenti választások kapcsán beszélt arról, hogy jelenleg a válságkezelés éveit éljük, ez adja az alapot ahhoz, hogy "Magyarország a 2011-től kezdődő három évben nagyobbat tudjon lépni". Az MSZP olyan választási ígéreteket fogalmaz meg, amelyek "felelősek és reálisak, ezért finanszírozhatók és megvalósíthatók, nem akarunk belemenni felelőtlen licitálásokba" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül
Konstruktív szerep

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. Mindössze öt olyan politikus lesz, aki az előző ciklusban is szerepet vállalt. A DK a Fidesznek üzent, Vitézy Dávid frakciónevet választott, a Tisza Párt elnökét a Fidesz "köszöntötte", de frakcióvezetője, Ordas Eszter beszélt. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×