eur:
389.66
usd:
362
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hónig Péter: Nem kell újabb gázválságtól tartani

Idén nem lesz gázválság - mondta Hónig Péter energiaügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Kifejtette: tavaly azért zárta el Oroszország a gázcsapot, mert Ukrajnának tartozása volt felé, most viszont minden számlát kiegyenlítettek.

Ukrajnában 2010 elején kezdődik a választási kampány, meglátjuk, hogy ez milyen irányba viszi az orosz-ukrán gázvitát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy ezúttal Magyarországnak nem kell majd a stratégiai gázkészleteihez nyúlnia.

Hónig Péter hozzátette: a tavalyi gázvita abból eredt, hogy Ukrajna nem fizette ki számláit Oroszországnak. Most azonban nincsen szó pénzügyi nehézségekről, mivel Kijev uniós és egyéb pénzintézeti támogatásokból rendezni tudta kötelezettségeit.

Arra, a kérdésre, hogy a gázkérdés szóba került-e Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin november végi vacsoráján, a tárcavezető azt mondta, nincsenek információi a találkozóról.

Hozzátette: a gázkérdés az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok fontos tényezője, így nehezen elképzelhető, hogy lenne bármiféle olyan megbeszélés vagy egyeztetés a két ország között, amelyen ez a téma ne merülne fel.

Hónig Péter azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy ha negatív hírek érkeztek volna, akkor azokat Moszkva nem továbbította volna Budapest felé. Egyelőre minden hír abba az irányba mutat, hogy nem kell gázválságtól tartani - mondta.

Több pénz a MÁV-nál

A miniszter arról is beszélt, hogy a MÁV jövőre - a kiadáscsökkentéseknek és a tarifaemelésnek köszönhetően - legalább 21 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, mint idén. Hozzáfűzte: a vállalatcsoport és az igazgatóság átalakítása, így a szervezet hatékonyabb működtetése nemcsak a finanszírozás, hanem az átláthatóság megteremtése érdekében is fontos volt.

A vállalat igazgatósága, amelyben ott vannak a szakminisztérium képviselői is, immár minden héten összeül, és maga a tárcavezető is részt vesz a beszerzési szerződések áttekintésében, javaslatokat is tesz az ilyen ügyekben. Azzal, hogy a MÁV jobb megállapodásokat, kontraktusokat köt, nagyjából 9 milliárd forintot lehet megspórolni - magyarázta.

A volumencsökkentéssel is meg lehet fogni legalább 3, de az is lehetséges, hogy akár 8 milliárd forintot, emellett a tarifák emeléséből minimum 9 milliárdos bevételnövekedést, a Volán-társaságoktól pedig az idei év bázisán 4 milliárdos megtakarítást vár Hónig Péter.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×