INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Mráz Ágoston Sámuel: Csak ideiglenes az egység az MSZP-ben

Infostart / InfoRádió
A Nézőpont Intézet munkatársa szerint az országgyűlési választásokig tart majd az MSZP belső egysége, a várható vereség ugyanis újabb viszálykodást eredményezhet. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: egyelőre nem látszik, hogy a szocialisták milyen üzenetekkel szeretnék megfogni törzsszavazóikat, és a pártból kiábrándultakat.

Mesterházy Attila jelölésével csak egy ideiglenes kompromisszum köttetett az MSZP-ben - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, hozzátéve: a párt szombati kongresszusán nem teremtődött meg a hosszú távú egység, mert számos konfliktus maradt.

Mráz Ágoston Sámuel szerint április ugyan egységes marad a szocialista párt, de a választások után szembe kell néznie a széthúzó erőkkel, a választási vereség magyarázataival és okaival.

Gyurcsány és Mesterházy, a két rivális


Könnyen elképzelhető, hogy a választások után, amikor az MSZP ellenzéki pártként frakcióvezetőt választ, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila újra riválisai lesznek egymásnak - mondta az elemző, aki felhívta arra a figyelmet, hogy a volt kormányfő 2006-ban maga nevezte könyvében riválisának az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: bár a szocialista párt kampányolhat a távhődíj és a személyi jövedelemadó csökkentésével, ez valószínűleg kevés lesz a kiábrándult szavazók visszacsábítására.

2006-ban 2,3 millió szavazója volt az MSZP-nek, mostanra a legoptimálisabb közvélemény-kutatások szerint is legfeljebb egymillió aktív szavazója van. Az elemző szerint egyelőre nem látszik az az üzenet, amellyel ezt a másfél millió kiábrándult vagy átpártolt szimpatizánst vissza tudja szerezni az MSZP.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk