eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Patthelyzet miatt nem büntetett az ORTT a kibeszélőshow-k ügyében

Szavazási patthelyzet alakult ki a médiahatóság szerdai ülésén, így - elegendő voks híján - nem büntették meg ismét a délutáni kibeszélőshow-k miatt a két országos kereskedelmi televíziót - tudta meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) több tagjától az MTI.

A médiahatóság egy hete ítélte elégtelennek az RTL Klub és a TV2 által - egy-egy súlyosabb döntés után együttesen - vállalt önkorlátozást.

A dokumentum szerint "a jövőbeni önszabályozás lehetséges csírájaként üdvözli a két országos kereskedelmi televízió által aláírt etikai kódex létrejöttét" az ORTT, de álláspontja szerint az csak "kis részben tartalmaz olyan egyértelmű elemeket, amelyeket a médiahatóság a jogalkalmazás során figyelembe vehet", így a dokumentum "nem értékelhető a társszabályozás lehetséges alapjaként".

Kifogásolják egyebek mellett, hogy a kódex "túl általános elveket fogalmaz meg, tág teret ad az értelmezési lehetőség számára, szemléletmódjában pedig az ORTT-határozatokban és -vizsgálatokban felvetett problémákra vetítve szűk metszetben reagál".

A médiahatóság a nyáron szabott ki 12-12 órás képernyő-elsötétítést a két országos kereskedelmi csatornára a kibeszélőshow-k miatt. A televíziók nem sokkal később bejelentették, hogy önszabályozás keretében igyekeznek kezelni a helyzetet.

Az egyik ORTT-tag november végi közleményéből az derült ki: az azóta elkövetett kihágások miatt az RTL Klubra a műsorszolgáltatási jog 54 órás felfüggesztését, a TV2-re pedig 105 millió forint kiszabását javasolta a médiahatóság irodája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×