INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nem engedtek be egy EP-delegációt a Gázai övezetbe

InfoRádió / MTI
Nem engedték be az izraeli hatóságok az Európai Parlament (EP) delegációját a Gázai övezetbe - közölték az uniós törvényhozók.

A delegáció valamennyi tagja megkapta az engedélyt kedden, de három órával később biztonsági okokra hivatkozva az izraeli hatóságok mégis megtagadták a belépést az övezetbe - állt az EP közleményében. Az EP-képviselők magyarázatot követelnek az eset miatt, amely szerintük abból a szempontból is "különös", hogy Gázai övezeti látogatásukat éppen néhány órával azután mondták le izraeli részről, hogy az uniós külügyminiszterek Brüsszelben "megerősítették határozott állásfoglalásukat a zsidó telepépítések felfüggesztése, illetve a palesztin állam mellett az 1967-es határokon belül, azaz beleértve Kelet-Jeruzsálem területét is".

A tízfős csoport látogatásának az volt a célja, hogy értékelje a közel-keleti békefolyamatot és megbeszéléseket folytasson egyebek mellett Jeruzsálem jövőbeli státusáról és a palesztinközi megbékélésről.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője a francia hírügynökség megkeresésére azt mondta, hogy a Hamász palesztin szervezet "arra használná a külföldi tisztségviselők látogatását, hogy tekintélyt szerezzen magának és folytassa a terror politikáját az izraeliek és palesztinok ellen".

A címlapról ajánljuk