INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az MSZP listáján szerepeltetnék Kóka Jánosékat?

Infostart / InfoRádió
A liberális politika parlamenti szintű képviseletének megóvása - ezzel a magyarázattal került forgalomba egy javaslat az MSZP országos listájának összeállítása körüli vitákban. Az Index arról ír, hogy a gyurcsányi körhöz kötött elgondolás szerint a szocialistáknak ebből a célból be kéne áldozni néhány helyet a SZDSZ korábbi prominensei számára.

Meglepte az MSZP vezetésének többségét, amikor az elmúlt napokban az országos lista összeállításával kapcsolatban komoly javaslat érkezett az SZDSZ-ből kiszorult néhány korábbi vezető MSZP-be való importálásra - írja az Index.

Az indokolás úgy szólt, hogy a jelenlegi SZDSZ-nek nincs sok esélye a parlamentbe való bejutásra, ezért a szocialistákkal jó kapcsolatot ápoló, de pillanatnyilag párt nélkül maradt liberálisokkal lehetne biztosítani, hogy az irányzat 2010 után se maradjon ki az országgyűlésből. Az Index információi szerint a Gyurcsány Ferencéknek tulajdonított javaslatban Kóka János, Magyar Bálint vagy Horn Gábor beemelése szerepel.

Az MSZP-ben azonban nem sok esélyt adnak a liberálismentő-tervnek. Az ellenzők szerint a volt SZDSZ-esek valódi politikai háttér nélküli átültetése az eredeti célkitűzés helyett csak tovább rombolná hitelességüket, és ez a pártnak is ártana. A legerősebb ellenérv mégis az, hogy a 2010-es bejutásban még reménykedő szocialista vezérkar számára is szűkös a listákon megszerezhető helyek száma.

Az előzetes választási számítások szerint ugyanis, ha az MSZP-nek a 176 egyéni körzetből végül egyetlenegyet sem sikerül elhoznia, akkor az 58 parlamenti mandátumot biztosító országos listáról, és a területi listákról lehet csak képviselőhelyeket szerezni.

Ha az MSZP-n kívül a Jobbik (és esetleg még egy párt) 5 százalék feletti eredményt ér el, akkor a szocialisták jó esetben 23-25 hellyel kalkulálhatnak az országos listán.

A 15 tagú elnökség egy része megyei listán biztos mandátumszerző, és a Brüsszelben dolgozó Herczog Editnek sem kell helyet szorítani, ezért ők nagyjából 10 helyet visznek el, a további 13-15-ön viszont osztoznia kell a választmányi elnöknek, a Táncsics Alapítvány vezetőjének, a szóvivőnek, a frakcióvezető-helyetteseknek, a volt minisztereknek, államtitkároknak, a platformok vezetőinek és a volt prominenseknek.

A címlapról ajánljuk