eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Magyarország ismét példakép lehet Közép-Európa számára"

Fényévekre van a megoldás a klímaváltozásra, a legnagyobb szennyező országok ugyanis eddig ilyen-olyan okok miatt nem tettek konkrét vállalásokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Dennis Meadows ökológus, klímakutató, a New Hampshire-i Egyetem professzora az InfoRádiónak azt mondta, Magyarország előtt fantasztikus alkalom áll arra, hogy ismét példaképe legyen Közép-Európának.

A legnagyobb szennyezők miért vonakodnak kivenni a részüket a klímaváltozás elleni harcból?

Az Egyesült Államok messze a legnagyobb szennyező a világon. Bár Barack Obamának érdeke, hogy megállítsa a klímaváltozást, Washington az elmúlt hónapokban mégsem tudott érdemben tenni az ügyért a Kongresszus ellenállása miatt, a törvényhozás ugyanis egyszerűen nem fogadta el az előkészített jogszabályokat. Kína és India úgy gondolja, hogy a klímaváltozást a fejlett országok okozták, nem ők, úgyhogy nem az ő feladatuk annak megoldása sem.

Kedden EU-amerikai csúcstalálkozót tartottak a Fehér Házban, és ezen sem hangzottak el konkrét vállalások. Mit várhatunk akkor a decemberi koppenhágai tanácskozástól?

Akármi is történik ott, nem hiszem, hogy az meglep majd bárkit is. A csúcstalálkozón kiadandó jegyzőkönyv csak egy politikai nyilatkozat lesz, a vállalásokat már mindenki megtette korábban - már aki megtette. Aki nem, az ezután sem fog. A következő 50 évben még sok-sok csúcstalálkozó és tárgyalás lesz, és ezen sok-sok nyilatkozat születik majd. Koppenhága kétségtelenül előrelépés lesz, de nem fogja megoldani a problémát.

Akkor mi? Mire van szükség? Időre, pénzre, szemléletváltásra?


Például arra, hogy radikálisan visszafogjuk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Kérdezheti, hogyan. A gazdagabb országok például támogathatnák a szegényebbeket, befektethetnének drágább technológiákba; nemzetközi egyezmények születhetnének a kibocsátás-csökkentésre. Ezektől még nagyon messze vagyunk. Nem látni, hogy bárki is tenne valamit, a megoldás még fényévekre van.

Mi lehet Közép-Európa szerepe? Joggal gondolhatja például egy átlag magyar, hogy minek is tegyen bármit, amíg a nagy játékosok nem lépnek.

Én nem így látom. Emlékszem, hogy a 70-es évek elején, amikor itt jártam, Magyarország egyfajta példakép volt sok közép-európai számára. Példa arra, hogy okos, értelmes emberek tudnak dolgozni nagyon rossz körülmények között is. Erre van szükség most is. Magyarország előtt fantasztikus alkalom áll arra, hogy ismét példakép legyen a klímaváltozás elleni harcban. Megoldhatják maguknak is a problémát, de megmutathatják másoknak is, hogyan kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×