eur:
402.3
usd:
366.69
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Orbán: Budapest súlyos és közvetlen veszélybe került

Orbán Viktor szerint azzal, hogy a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció szétesett, Budapest nagyon súlyos és közvetlen veszélybe került. A Fidesz elnöke ezt Tarlós István A nemzet fővárosa címet viselő Budapest-programjának óriási sajtóérdeklődés mellett tartott bemutatóján mondta szerdán.

Orbán Viktor a közös budapesti sajtótájékoztatón - amelyen Tarlós István fővárosi Fidesz-frakcióvezetőt többször is főpolgármester-jelöltnek nevezte - azt mondta: Budapestet a jelenlegihez képest fele annyi politikussal sokkal jobban lehetne irányítani.

A pártelnök szerint a főváros súlyos állapotban van, a helyzet lassacskán tarthatatlan, "ebben a városban nagyon nehéz élni", kifejezett személyes erőfeszítést igényel a kulturált viselkedés. Ebből a helyzetből "nem fogunk kijutni, ha valahogy nem indulunk el; (...) Tarlós István programja pedig a kiút első lépése" - közölte Orbán Viktor.

Közölte azt is, hogy az új kormánynak és Budapest új vezetésének választ kell adnia arra, miért kerül a 4-es metró két-háromszorosába annak, mint kellene. A metróügy az egyik nagy ügy lesz, amit lehetőleg rövid idő alatt ki kell vizsgálni - jelentette ki Orbán Viktor.

Tarlós István programjában az szerepel, hogy felül kell vizsgálni a 4-es metró szerződéseit. Egy ezt firtató kérdésre válaszolva Tarlós István hangsúlyozta: nem azt mondják, hogy a metrót nem kell befejezni, és nyomatékosította, hogy nem akarják leállítani az építkezést. Ugyanakkor megjegyezte: a II. szakaszra jelenleg nincs pénz, és "imádkozni lehet, hogy legyen miből kifizetni" az első szakaszt.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a metróra szükség van, "nem csak ezt, más metrót is fogunk építeni".

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a következő kormányzat nem engedheti meg magának, hogy megválaszolatlanul hagyja azt a kérdést: miért kerül Magyarországon két-háromszorosába a metró megépítése, mint máshol.

Szavai szerint a metrót be kell fejezni, de ez nemcsak a metróépítésről szól, hanem a politikai-jogi felelősség tisztázásáról is.

Nem lehet megcsinálni, hogy "itt a mi szemünk előtt, itt építik a metrót, itt ellopnak tíz- meg százmilliárd forintokat, ez elfogadhatatlan" - mondta.

"Valaki nem adja meg a választ. A válasz megadási felelőssége a következő városvezetést terheli, mert a mostani erre nem akar, nem tud válaszolni, így nem lehet élni. A metróügy az egyik nagy ügy lesz, amit lehetőleg rövid idő alatt ki kell vizsgálnia" - szögezte le.

Tarlós István ehhez hozzátette: sem a metrónál, sem a Margit hídnál nem fogják kifizetni azokat a munkákat, amelyeket nem végeztek el a kivitelezők.

Tarlós István elmondta, hogy A nemzet fővárosa című Budapest-programja azért készült, hogy lehessen vitatkozni róla, és örülnek, ha az állampolgárok javító, módosító javaslatokat fűznek hozzá és kiegészítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×