eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

II. világháború előtti rajzfilmritkaságok az Urániában

2002. óta október 28. az Animáció világnapja. Ebből az alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínházban filmvetítésekkel, könyvbemutatóval és szoboravatással emlékeznek meg a magyar animáció történetéről. A szervezők filmvetítésekkel adóznak Macskássy Gyula és Dargay Attila filmrendezők emlékének is.

Szerda délután fél hattól Dizseri Eszter: A kecskeméti rajzfilmstúdió című kötetének bemutatójával kezdődik a programsorozat. A szerzőnő korábban az Kockáról kockára és az És mégis mozog... című könyveiben dolgozta fel az magyar animáció történetét a kezdetektől a rendszerváltásig. Legújabb kötetében az egyik legnagyobb múltú, máig is működő animációs műhely történetébe enged betekintést, ahol többek között a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról, a János vitéz és más népszerű magyar rajzfilmek készültek.

Este hét órától a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idei nyertes filmjeiből tekinthető meg vetítés. Az elmúlt két évben készült legjobb magyar alkotásokból készült összeállítást szombaton is levetítik, amikor a közönség a filmek alkotóival is találkozhat.

Szombaton délelőtt 10 órától matinévetítés keretében klasszikus és új magyar mesefilmek várják a gyerekeket; többek között a Kukori és Kotkoda, Frakk és a Magyar Népmesék legújabb epizódja szerepel a válogatásban.

Délután háromtól a Dargay Attila Lúdas Matyi című egész estés filmjével emlékeznek a múlt héten elhunyt rendezőre, majd fél ötkor Macskássy Gyula filmrendező, a magyar animációs műfaj egyik megteremtőjének szobrát avatják fel az Urániában, beszédet mond Jankovics Marcell.

A programsorozat talán legizgalmasabb részeként szombat délután öt órától retrospektív vetítést is rendeznek Macskássy Gyula filmjeiből, ezek között szerepelnek például a két világháború között készült színes reklámok, amelyeket Kassowitz Félixszel, Szénásy Györggyel és Halász Jánossal forgattak. A vetítéssorozatban szerepelnek az 50-es években, a Pannonia Filmstúdióban készült reklámjai és mesefilmjei, mint Az egér és az oroszlán, A telhetetlen méhecske, a Ceruza és a radír vagy a Párbaj. A filmekről a vetítéshez kapcsolódva Orosz Márton művészettörténész tart rövid előadást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×