eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Frekvenciapályázat: az FM1 Konzorcium és az Advenio Zrt. nyert

Elvesztette 1997-ben megszerzett használt frekcvenciacsomagját a jelenlegi két országos kereskedelmi rádió. A médiahatóság döntése alapján a Danubius helyén az Advenio Zrt., a Slágerén pedig az FM1 konzorcium üzemeltetheti adóját.

Három hét múlva új adók indulnak a Danubius és a Sláger Rádió frekvenciáin. A két állomásnak november 18-án lejár a jogosultsága, az Országos Rádió és Televízió Testület határozata alapján pedig ezután hét évre az FM1 konzorcium és az Advenio Zrt. nyerte el a két országos vételkörzetű kereskedelmi rádiós frekvenciacsomagot.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a médiahatóság egyhangúlag hozta meg a döntést, miután az SZDSZ által delegált Timár János nem vett részt a határozathozatalban.

Az ORTT elnöke ebben a körben a médiatörvény szerint nem szavazhatott. Majtényi László ezután elmondta, hogy előzőleg a testület nem szavazta meg kizárási indítványait. A testület vezetője hozzátette: csak Tímár János pártolta, hogy az Advenio formai okokból való kizárását ismét fontolja meg a testület, akárcsak azt, hogy üzleti-pénzügyi tervének megalapozatlansága miatt ez a társaság és az FM1 konzorcium ajánlatát is utasítsák vissza. Korábban erre az indokra alapozva a Zene Rádió Zrt. mindkét frekvenciára benyújtott pályázatát kizárta a médiahatóság.

Majtényi László szerint nem lezárult, hanem valószínűbb, hogy ezzel a döntéssel kezdődik a botrány. Megjegyezte, hogy "akár el is lehet perelni" a két hullámsávot a most győztesnek nyilvánított két cégtől.

A parlament által tavaly decemberben elfogadott médiatörvény-módosítás szerint a két frekvenciacsomagot most használó Sláger, illetve Danubius Rádió - a digitális műsorszórásra átállás terén tett vállalások fejében - 12 év után újabb 7 évre nyerhette volna el pályázat nélkül a koncessziót.

Sólyom László köztársasági elnök azonban az elmúlt év utolsó napjaiban kért előzetes normakontrollt a változtatásról, az Alkotmánybíróság pedig a tavasszal megsemmisítette az új passzusokat. Az ORTT ezért július végén kiírta a pályázatot a két, november 18-án lejáró jogosultságra.

A Danubius 1986-ban a Magyar Rádió kereskedelmi csatornájaként kezdte meg működését, 1997-es privatizációja után pedig többször is tulajdonost váltott. A céget most birtokló Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank ezúttal mindkét frekvenciára benyújtotta ajánlatát.

Az 1998 februárjában indult Sláger Rádió most azt a frekvenciacsomagot vesztette el, amelyre egy évvel korábban az akkor még országosan működő Juventus is pályázott, ám akkor a Sláger tulajdonosa, az Emmis több pénzt kínált.

A Lánchíd Kereskedőház Kft. által tulajdonolt Advenio rádiója a lakosság 67 százalékát, míg az Est-csoporthoz tartozó FM1 konzorciumé pedig 81 százalékát éri majd el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×