eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

A Fehér Ház szerint a magyarok 56-ban sok nemzetnek adtak példát - hírösszefoglaló

Nyilatkozatban méltatta az 56-os magyar forradalmat a Fehér Ház. Négy külföldi párttal közösen létrehozza az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét a Jobbik. Országos vészhelyzetnek nyilvánította az új influenza terjedését Washington

A zsarnokság ellen a szabadság nevében harcoló magyarok 1956-ban példát mutattak a világnak - olvasható a washingtoni Fehér Háznak a forradalom 53. évfordulója alkalmából kiadott közleményében. Az elnöki hivatal sajtóirodája által közzétett dokumentumban úgy fogalmaznak: bár a felkelést brutális módon leverte a szovjet haderő, a magyar nemzet reményei és demokratikus törekvései például szolgáltak a világnak. A Fehér Ház hangsúlyozza: a magyar népnek az önkényuralom elleni küzdelme sok népre hatott ösztönzőleg az utóbbi 53 évben; egyebek mellett hozzájárult ahhoz, hogy Közép-Kelet-Európa népei lerázták a kommunizmus béklyóit. Washington szerint nem véletlen, hogy a vasfüggönyt a szabadságra vágyó magyarok vágták át 1989 nyarán.

Négy külföldi párttal közösen aláírta az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége létrehozásáról szóló megállapodást a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A párt alelnöke a tömörülés kongresszusának szünetében elmondta: a jóváhagyott politikai nyilatkozat egy szabad, független és egyenlő nemzetek Európájának létrehozásáról szól, de minden olyan kezdeményezést elutasít, amely nemzetek feletti állam kialakítására irányul. Balczó Zoltán közölte: az egyezményt a Jobbik mellett a francia Nemzeti Front, az olasz Fiamma Tricolore, a svéd Nemzeti Demokraták, illetve a Belga Nemzeti Front írta alá.

A tervezettnél egy héttel korábban megérkezett az északi alagútfúró pajzs a 4-es metró Kálvin téri állomására. A DBR Metró Projekt Igazgatóság szóvivője elmondta: a Fővám tér és a Kálvin tér közötti mintegy 300 métert kevesebb mint egy hónap alatt tette meg a szerkezet. Pető Szabolcs szólt arról is, hogy a Kálvin téri templomhoz közel haladtak el, de az épület jól bírta a terhelést.

Befejezték a kutatást a Tisza magyarországi szakaszán, a szerb határ közelében történt baleset áldozatai után. Október 15-én egy koszovói férfit és két gyermeket találtak a hatóságok a Tisza magyarországi oldalán; a férfi kihallgatásán azt állította, hogy egy 15-18 tagú csoport akart átkelni a Tiszán, de csónakjuk felborult és a többiek a vízbe fulladtak. Azóta a Tisza magyar oldalán egy férfi, szerbiai részén pedig két női holttestet találtak.

Földetéréskor megsérült egy ejtőernyős szombat este Miskolc határában. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a több ezer méterről végrehajtott ugrás után nem nyílt ki a férfi főernyője, és a kevésbé irányítható segédernyőt is csak hosszú zuhanás után, néhány száz méternyire a földtől sikerült kinyitnia. Dobi Tamás közölte: a sportoló a földetérés előtt nekiütközött egy villanyvezetéknek is. A 45 éves férfit kórházba vitték, de állapotáról nem közöltek részleteket.

Nagyváradon van 10 napos előzetes letartóztatásban Mikóczy Zoltán, a világhírű versenyló, Overdose tulajdonosa, illetve magyar üzlettársa - erősítette meg a Bihar megyei rendőrség szóvivője. A szlovák állampolgárságú férfit és üzlettársát azért tartóztatták le a román hatóságok, mert el akarták vinni romániai hitelezőik elől a felszámolás alatt álló egykori húsipari cégük gépeit. A rendőrök akkor vették őrizetbe őket, amikor a gépekkel megrakott teherautóval a határ felé tartottak.

Németországban az állampolgárok terheinek enyhítését és a gazdasági növekedés ösztönzését ígérte az új kormány programjának ismertetésekor a kancellár. Angela Merkel, aki az új kabinetben is posztján marad, azután beszélt erről, hogy többhetes egyeztetést követően létrejött a koalíciós megállapodás az októberi választásokon győztes konzervatív CDU-CSU pártszövetség és a liberális FDP között. A politikus - aki a kereszténydemokraták elnöke is - hangsúlyozta: az új kormány kiemelt feladatának tekinti a munkahelyteremtést és a munkavállalók védelmét.

Országos vészhelyzetnek nyilvánította az új influenza vírusának terjedését az amerikai elnök. A Fehér Ház közölte: Barack Obama kiáltványa lehetővé teszi, hogy az egészségügyi intézmények jobban meg tudjanak birkózni a fertőzöttek nagy számával, és a szövetségi előírásokat felülbíráló rendkívüli programok keretében kezelhessék a H1N1-es vírussal megfertőzött betegeket. Washington tájékoztatása szerint az Egyesült Államokban minden korábbinál több, már sok millió ember kapta meg az új influenzát, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta az ezret.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 20. 21:41
×
×
×
×