eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán: sorsfordító küzdelem előtt áll Magyarország

A Fidesz elnöke szerint 1956 példája megmutatta, hogy Magyarország igazi hangja nem a szélsőség, a diktatúra, a pénz, a gyűlölet hangja, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja.

Orbán Viktor erről a XXII. kerületben, az 1948-ban lerombolt, most újjáépített nagytétényi országzászló felavatásán beszélt. A volt kormányfő úgy vélte: a zászló azt jelenti, hogy egy nagy, sorsfordító küzdelem kezdődik Magyarország számára.

Úgy fogalmazott: a történelem azzal bízta meg a polgári erőket, hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyék Magyarország ügyét, aztán újjáépítsék az országot.

"Nekünk, akik felelősséget érzünk Magyarország sorsáért, immár nem az a dolgunk, hogy a bajokon rágódjunk, hogy emésszük magunkat az elpazarolt évek miatt, hanem hogy végigvigyük, amivel a történelem megbíz bennünket", hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyük Magyarország ügyét, aztán újjáépítsük Magyarországot - hangsúlyozta ünnepi beszédében.

Orbán Viktor szerint 1956 példája azt mutatta meg, hogy Magyarország igazi hangja a józan ész hangja, nem a szélsőség, nem a diktatúra, nem a pénz, nem a gyűlölet hangja, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja. "Én ezt a hangot hallom ma is" - jegyezte meg.

Az 1990-ben összeült első szabad Országgyűlés az 1956-os forradalom alapján állt - emlékeztetett, majd hozzáfűzte: olyan új kormányt szeretne látni Magyarország élén, amely hivatását az '56-os fundamentumokon állva teljesíti be. 1956 óta is akadtak Magyarországon jó néhányan, akik azt hitték, hogy lehet az embereket semmibe véve kormányozni az országot - mondta.

Az ilyen kormányokat azonban eléri a végzet, mert nemcsak megrövidítik, hanem le is nézik az embereket - vélekedett. Nagyot tévednek, amikor nem adják meg a mindenkinek kijáró tiszteletet, elismerést; tévednek, és ez lesz végső bukásuk oka, amikor nemcsak a hatalom bársonyszékeiből kell távozniuk, hanem szembe kell nézniük a tettek következményeivel, és vállalniuk kell a felelősséget hivatali visszaélésekért - fogalmazott Orbán Viktor.

Mint mondta, az országzászlót állító dédapák az örök, a történelmi Magyarország igazságát hirdették, úgy gondolták ugyanis, hogy "összetartozásunk nem szorul magyarázatra"; ami a földrajzi Magyarországtól elvétetett, a lelkinek mindig része maradt.

Azért vontak fel most egy zászlót, mert egy új küzdelem kezdődik - hangsúlyozta, majd kijelentette: "én már régóta készülök erre a pillanatra, erre a küzdelemre, amelynek tétje rendkívüli." Az ő nemzedékének életében talán soha nem adódik még egy olyan pillanat, amikor Magyarországon végérvényesen lezárhatják az átmenet korszakát, és teljesen új fejezet nyílhat - mondta.

Hangsúlyozta: az '56-os magyar forradalmárok építettek és nem romboltak, nem volt káosz, nem volt anarchia, nem szabadult el a bűnözés; józan ésszel vitték végbe a változást, és nem engedtek teret a szélsőségeknek. Az '56-os forradalmárok valójában az európai civilizációhoz méltó, törvényes rend helyreállításáért harcoltak - mondta.

A pártelnök véleménye szerint az embereket ma összeköti az, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változástól mindenki józan megoldást vár: a szélsőségek ugyanis nem hoznak alkotó korszakot, csak szembefordítják egymással az embereket, ezzel szemben a józan ész képes egységet teremteni. Mint fogalmazott: a józan ész erős, a szélsőség viszont erőtlen, rombol, amikor a diktatúra ruhájába bújik, amikor a pénzügyi diktátumoknak veti alá az emberek életét, amikor kormányoz, és amikor "költségvetést eszkábál az Országgyűlésben".

"A zászló már odafönn lobog, hamarosan indulnunk kell. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor a több ezer ünneplő ember előtt. A tömegben nemzeti zászlók lobogtak, és sok településtáblát is lehetett látni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×