eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Miért menekülünk wellness szállodába október 23-án?

A magyarok többsége számára a nemzeti ünnep a hosszú hétvégével, az otthoni pihenéssel vagy a vidéki wellness szállodákba meneküléssel egyenlő. Konkrétan ünnepelni - vagyis egy történelmi eseményre emlékezni, netán rendezvényeken részt venni - kevesen szoktak. Arról, hogy ez baj-e, László János beszélt az InfoRádiónak.

Az állami ünnepek óhatatlanul is politikával telítődnek, ezért van az, hogy az embereknek nincs nagy kedvük ezekhez a megemlékezésekhez, hiszen a politikához sincs - mondta az InfoRádiónak László János, aki hozzátette: vannak családok, ahol erősebben élnek a nemzeti ünnepi hagyományok, és vannak, ahol kevésbé, de ez így természetes.

A társadalompszichológus szerint az állami ünnepeknek is lehet olyan funkciójuk, hogy azokat családilag megünneplik, ilyenkor erősödhetnek, fejlődhetnek a kapcsolatok.

A közös ünneplés azonban nem tud gyökeret verni, és úgy tűnik, húsz év kevés volt arra, hogy olyan egyensúly alakuljon ki, amelyben a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó hagyományok az egész társadalom számára elfogadhatóak és ünnepelhetőek legyenek. - tette hozzá László János.

Ma a politika és a társadalom is megosztott ezeknek az ünnepeknek a jelentését illetően, és mivel az elmúlt években balhékba torkolltak a megemlékezések, nem meglepő, hogy az emberek inkább wellness szállodákban töltik a hosszú hétvégéket - jegyezte meg a társadalompszichológus, aki szerint ha egy nyugodtabb, megbékéltebb társadalomban fogunk élni, akkor a hagyományainkhoz való viszony is kiegyensúlyozottabb lesz.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×