eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Békésen zajlottak az 56-os megemlékezések - a nap legfontosabb hírei

Országszerte békésen zajlottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 53., illetve a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek.

A budapesti Kossuth Lajos téren délelőtt felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját, majd a közjogi méltóságok a Vértanúk terén megkoszorúzták Nagy Imre szobrát. A parlamenti pártok külön-külön emlékeztek a mártír miniszterelnök sírjánál, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál.

Nagy Imre Érdemrend

Átadta a Nagy Imre Érdemérmeket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Sólyom László államfő a budapesti Sándor-palotában. Az elismerésekhez gratulált Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke is. A miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemérmet kapott az államfőtől Bak János, a Közép-Európai Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, Holló József Ferenc altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma főigazgatója, Horváth Miklós hadtörténész, valamint Tempfli József nyugalmazott római katolikus megyéspüspök és Ujságh Tibor nyugalmazott tanár.

Húsz éves a Köztársaság Díj

A Parlamentben a miniszterelnök adta át a Húsz éves a Köztársaság Díj nevű elismeréseket. Az ünnepségen Bajnai Gordon úgy fogalmazott: a kitüntetett művészek, tudósok és közéleti személyiségek nem csak az 1989-es fordulatkor, hanem az elmúlt 20 évben is sokat tettek azért, hogy Magyarország és a magyar demokrácia jobb és erősebb legyen. A miniszterelnök azt mondta: a rendszerváltás befejezetlen folyamat, a köztársaság minden nap formálódik. Hangsúlyozta: a Húsz éves a Köztársaság Díjat azért hozták létre, hogy példát állítsanak mindenki számára, hogyan lehet az országért újra és újra tenni.

Orbán Viktor Nagytétényben

Magyarország újjáépítését nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának a Fidesz elnöke a XXII. kerületben, az 1948-ban lerombolt, és most újjáépített nagytétényi országzászló felavatásán. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a történelem azzal bízta meg az ország sorsáért felelősséget érző erőket, hogy legkésőbb 5 hónap múlva győzelemre vigyék Magyarország ügyét. A volt miniszterelnök szerint 1956 példája megmutatta, hogy Magyarország igazi hangja nem a szélsőség, a diktatúra, a pénz, a gyűlölet, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja, a szélsőségek ugyanis szembefordítják egymással az embereket. Orbán Viktor. a Fidesz elnöke szólt arról is, hogy az olyan kormányokat, amelyek az emberek semmibe vételével kormányoznak, eléri a végzet, és nemcsak a hatalomból kell távozniuk, hanem szembe kell nézniük tetteik következményeivel is.

Több ezren a Jobbik nagygyűlésén

Budapesten mintegy ötezren vettek részt a Jobbik Deák téri nagygyűlésén. Vona Gábor, a párt elnöke kijelentette: a Jobbik két szélsőség ellen fog küzdeni, azok ellen, akik tönkretették az országot és azok ellen, akik ehhez asszisztáltak. A politikus azt mondta, hogy a Jobbik hamarosan Magyarország legerősebb pártja lesz. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel illetve egyesülési joggal visszaélés miatt eljárást indítottak azok ellen, akik egyenruhában jelentek meg a Jobbik Deák téri rendezvényén.

Négy nap alatt több mint száezren voltak a programokon


Rendben zajlottak a forradalom 53. és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából rendezett lakossági programok - közölte az operatív törzs vezetője. Muhoray Árpád tájékoztatása szerint 40 ezren látogattak ki a főváros négy forgalmas pontján megrendezett megemlékezésekre, és négy nap alatt több mint százezren tekintették meg a forradalmi fotókiállítást, filmvetítést, a korabeli járművekből álló kiállítást és az élőszobor-színház bemutatóját.

Feljelentések a gárda egyenruhája miatt


Pénteken kora estig nem történt rendbontás a nemzeti ünnepen, de Székesfehérváron 37 ember ellen feljelentést tettek a rendőrök, mert a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában jelentek meg a városi ünnepségen. Ugyancsak eljárás indult a Jobbik csütörtöki, debreceni megemlékezésével összefüggésben is, amelyen egyenruhában jelentek meg a magukat Új Magyar Gárdának nevező szervezet tagjai.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×