eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Utcára viszik a történelmet október 23-án

A kormány október 23-án az utcára kívánja vinni a történelmet - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő. Szollár Domokos hozzátette: az ünnephez kapcsolódó programok, kiállítások célja, hogy megszólítsák az utca emberét. Megjegyezte: semmilyen jel sem utal arra, hogy bárki meg akarná zavarna az ünneplést.

Utcára viszik a történelmet október 23-án: az 56-os forradalom emléknapján, illetve a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának huszadik évfordulóján a budapesti Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Corvin köznél és a Moszkva téren élő kiállításokat szervez a Miniszterelnöki Hivatal - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő.

Szollár Domokos hozzátette: a négy helyszínen 1956 és 1989 archív fotóiból válogatott szabadtéri fotókiállítást, valamint korabeli járművekből - a többi között egy T-55-ös tankból - és élő szoborcsoportokból álló térinstallációkat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A helyszíneken elhelyezett mozisátrakban minden este 19.00 óráig korabeli archív felvételekből készült dokumentumfilmeket vetítenek. Esténként a programok helyszínén lévő építmények falát óriási fényfestmények díszítik majd, október 23. és 25. között pedig a Parlament is nemzeti színű, ünnepi díszkivilágítást kap.

A kormányszóvivő szerint nem veszélyes az utcára vinni az ünneplést, hiszen semmilyen jel sem utal arra, hogy bárki meg akarná zavarni azt. Az elmúlt évek eseményei nem árnyékolhatják be az ünnepet, meg kell adni a lehetőséget az utca emberének az emlékezésre - jegyezte meg.

Programok

Október 23-án reggel 9:30-kor a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az ünnepi program a Kossuth téren. Az eseményen a közjogi méltóságok, a Diplomáciai Testület, a magyar egyházak és határon túli szervezetek tagjai, valamint az 56-os szervezetek képviselői vesznek részt.

A Vértanúk terén 10 órától csendes megemlékezés keretében a közjogi méltóságok és az 56-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt, majd 11 órától az Ötvenhatosok terén felállított emlékműnél helyezik el koszorúikat. A koszorúzást a téren rövid ünnepi műsor is kíséri majd.

Este 18 óra és 19:30 között az MTV az ünnepi műsor részeként mutatja be a tavaly meghirdetett Film-Szabadság-56 elnevezésű forgatókönyv-író és ötletpályázat győztes alkotásaiból, ismert rendezők - Horváth Lili, Déri Balázs, Fazekas Péter, Seres Tamás és Spáh Dávid - közreműködésével készült hét kisfilmet.

Az 1956-os parlamenti sortűz áldozataira október 25-én egész nap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt elhelyezett ünnepi installációval emlékeznek, ahol korabeli hangfelvételek sugárzása mellett történészhallgatók mesélnek az érdeklődőknek az 53 évvel ezelőtti eseményekről.

Az októberi 23-i állami rendezvények előkészületei miatt tilos megállni a Blaha Lujza téren a parkoló teljes területén, valamint szerda éjféltől a Belvárosban az Akadémia utcában az Arany János utcától a Kossuth Lajos térig, valamint a Kossuth Lajos téren a Miniszterelnöki Hivatal parkolójában. A további forgalomkorlátozásokról itt tájékozódhat.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×