eur:
402.08
usd:
366.27
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Újinfluenza-oltás: vélemények pró és kontra

Megosztottság, kételyek és kérdések jellemzik az új influenza elleni védőoltásról szóló magyarországi megnyilvánulásokat. Az egészségügyi kormányzat az ellenzékkel karöltve a vakcina beadatása mellett állt ki, és kampányt is indított. A szakma irányából azonban egymástól eltérő vélemények fogalmazódtak meg.

Az Egészségügyi Világszervezet, a magyar egészségügyi miniszter és az országos tisztifőorvos kiáll az új influenza elleni védőoltás beadása mellett, de az egészségügyi szakma közel sem áll ki ilyen határozottan emellett. Több háziorvos és szakorvos is elbizonytalanodott a szerről tudható információk megismerése után.

Nézzük, ki, hogyan érvel. Az Egészségügyi Világszervezet októberi közleményében azt írta, hogy biztonságosnak tartja a kifejlesztett oltóanyagokat, egyúttal azok tömeges beadását szorgalmazta. Magyarországon azelőtt kezdték gyártani a védőoltást, hogy a teszteredmények elkészültek volna, az ÁNTSZ szerint az oltóanyag mindenesetre beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezt támasztották alá a vizsgálatok, amelyben 300 önkéntes felnőtt és 60 gyermek vett részt. Székely Tamás egészségügyi miniszter több helyütt is hangsúlyozta, hogy hatásos a szer, és nem várt mellékhatások egyik vizsgált embernél sem jelentkeztek.

"Szakmai döntés kérdése, hogy megpróbáljuk-e megelőzni a betegséget, vagy elkezdjük gyógyítani azt. Én úgy gondolom, hogy a megelőzés a jobb módszer. Nem véletlen, hogy vannak olyan uniós tagországok, ahol a teljes lakosságot be kívánják oltani az új típusú influenza ellen" - mondta a tárcavezető.

Politikai egyetértés, szakmai kérdések

Rég nem volt ekkora egyetértés az MSZP és a Fidesz között, mint most, a védőoltás kapcsán: az Országgyűlés egészségügyi bizottságában a hangos és olykor személyeskedéstől sem mentesen vitázó, az ülésről néha kivonuló fideszes politikusok hirtelen tűzszünetet kötöttek a szocialistákkal. Az egyetértés akkora volt, hogy közösen alkottak határozatot egy, az oltás mellett szóló lakossági kampány elindításáról.

A szakma azonban megfogalmazta aggályait. Több doktor, így például Sebő Zsuzsanna gyermekorvos azt mondta: nem ajánlja az oltást, mivel nem ismertek a készítmény összetevői, és a hosszú távú hatásokról sem lehet tudni.

Legutóbb az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásában azt közölte: nem ajánlja a veszélyeztetetteknek a vakcinát. A kollégium tagja, Szalka András szerint a londoni központ három vakcinát engedélyezett, ám Magyarországon politikai döntés született arról, hogy csak egy oltóanyag kerülhet forgalomba.

"Nem tették közzé a Magyarországon a teljes vírust tartalmazó oltóanyaggal végzett vizsgálatok eredményeit, pedig ez a készítmény okoz leggyakrabban lázat. Márpedig egy kisgyereknél a lázas állapot nagyon súlyos megbetegedést idézhet elő" - magyarázta Szalka András. Megjegyezte: a londoni központ által elfogadottakból az egyes csoportoknak különböző vakcinát kellene adni, és meg kellene vizsgálni azt is, nem érdemesebb-e a várandós nőket szájon át alkalmazott szerekkel kezelni, ha belázasodnak.

Pró

Nem az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásának, hanem magánvéleménynek tartja a közleményt a kollégium titkára és az egészségügyi miniszter is. A tárcavezető szerint a kollégium korábban ajánlotta a védőoltást.

A témában többször is tájékoztatást adott az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc közölte: a várandós nők 4-7 napra is belázasodhatnak, ha elkapják az új vírust, ami koraszüléshez is vezethet. Ezzel szemben 150 beoltottból eddig egynél fordult elő rövid ideig tartó láz.

"Az oltóanyag teljesen veszélytelen, a terhes nő szervezetére és a magzatra nézve is, a láz viszont nem. A terheseknél ráadásul akár hétszer nagyobb az esély arra, hogy a fertőzés miatt elhunynak, súlyos szövődmények alakulnak ki náluk, kórházba, intenzív osztályra kerülnek vagy géppel kell őket lélegeztetni" - hangsúlyozta Falus Ferenc.

Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke úgy vélte: alapvető tárgyi tévedések vannak Szalka András nyilatkozatában.

"A magyar oltóanyag a piacon forgalomban lévők közül a legkevésbé reaktogén, kevesebb olyan anyagot tartalmaz, amelyek felelősek lehetnek bizonyos, az oltás után kialakuló reakciókért. Éppen a különleges, egyedi, magyar biológiai tisztítási eljárás biztosítja, hogy a vírusfehérjéket a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsuk a szennyező anyagoktól, így a magyar oltóanyagban nagyjából ötödannyi ilyen anyag lehet, mint más vakcinákban" - közölte Bujdosó László.

Czeizel Endre orvos-genetikus is a védőoltás mellett érvelt. Igaz, ő az egészségügyi miniszterrel ellentétben nem csupán 3 hónapos várandósoknak, hanem már a két hónaposoknak is ajánlja a védőoltást.

"Elhűlök a magyar szakvéleményeket hallgatva. Csodálkozom, hogy mernek nyilatkozni olyan emberek, akiknek fogalmuk sincs a dologról, amikor azt mondják, hogy a terhesség első három hónapjában nem lehet a vakcinát beadni" - fogalmazott Czeizel Endre.

Mint mondta, a terhességet az utolsó havi vérzés első napjától számítják, ezért a várandósok terhességük első két hetében nem is várandósok. A fogantatás utáni első héten a magzatkezdemény vándorol a petevezetékben, a negyedik héten beágyazódik a méhbe, ezek azonban még őssejtek, amelyekben semmiféle fejlődési rendellenesség nem alakulhat ki - magyarázta.

Tény viszont, hogy az új vakcinát egy kismamán sem tesztelték sehol a világon. Az ő esetükben csak úgynevezett utánkövetéses módszerek jöhetnek számításba, Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint ez az, ami megosztja a szakmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×