eur:
387.89
usd:
357.83
bux:
68100.15
2024. május 17. péntek Paszkál

Megemlékezések országszerte - a nap legfontosabb hírei

Több helyen tartottak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc 53., valamint a harmadik köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából.

Sólyom László államfő a Műegyetemen tartott ünnepségen azt mondta: a világon még ma is elsősorban az 1956-os események miatt becsülik a magyar nevet. Az Országgyűlésben tartott megemlékezésen Bajnai Gordon miniszterelnök úgy fogalmazott: 1956-ban a forradalom és szabadságharc elbukott, de elérte célját, mert 33 évvel később létrejött a szabad Magyarország. A Műegyetemről kora este mintegy ezer ember vonult fáklyákkal a Bem térre, ahol megkoszorúzták az 1848-49-es magyar szabadságharc hőse, Bem József tábornok szobrát. Este 6 órakor meggyújtották a forradalom lángját a Kossuth téren.

Esélyteremtő közoktatás - november 20-áig lehet pályázni

A tervezettnél tovább, november 20-áig pályázhatnak az esélyteremtő közoktatás kialakítását célzó uniós forrásokra a leghátrányosabb helyzetű kistérségek - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben működő civil szervezetek több mint 1,3 milliárd forintos, a különböző oktatási, kulturális intézmények, illetve az azokat fenntartó önkormányzatok pedig több mint 3,5 milliárdos keretösszegre pályázhatnak.

Eddig 40 ezer embert támogatott a krízisalap

Eddig 45 ezren kértek és 40 ezren kaptak támogatást a kríziskezelő alapból - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett a kazincbarcikai kihelyezett tájékoztatón elmondta: az augusztus elején indult program részeként eddig mintegy másfél milliárd forintot fizettek ki a válság miatt nehéz helyzetbe került rászorulóknak, akik átlagosan 38-40 ezer forintot kaptak.

A miniszterelnöktől vár segítséget az MSZOSZ

A miniszterelnök segítségét kéri a jövő évi bértárgyalások lezárásához a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. Az érdekképviselet elnöke elmondta: az MSZOSZ nyílt levélben fordult Bajnai Gordonhoz, mivel személyes közreműködése nélkül már nem látnak reális esélyt a 2010-es minimálbérekről, illetve bérajánlásról szóló megállapodásra.

PDSZ: Nem időszerű a közoktatási törvény módosítása

Nem tartja időszerűnek a közoktatási törvény módosítását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke a szocialisták módosító indítványára reagálva hozzátette: most elsősorban arra kellene figyelni, hogy ne vonjanak ki forrásokat a közoktatásból. Az MSZP indítványa értelmében 2012-től egy vagy két tantárgyból kötelező lenne emelt szintű érettségit tenni a diplomát nyújtó képzésekre való felvételhez.

A Fidesz a j9tolbtejjek való visszaélésekről

A Fidesz szerint közvetlen összefüggés van a kormány megszorításai és közpénzekkel való állítólagos visszaélések között. Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az InfoRádió értesülésére hivatkozva azt mondta: még mindig viszi a pénzt a Gyurcsány-kormány egyik legnagyobb kudarca, a leállított kormányzati negyed. Az InfoRádió szerdán a 2008-ban leállított kormányzati negyed továbbra is üzemelő honlapjára hivatkozva azt közölte: a projekt megvalósításáért felelős cég négy vezetője havonta 130 ezer forintot visz haza.

Kilakoltatási moratórium Budapesten

Téli kilakoltatási moratóriumot hirdet Budapest főpolgármestere és a Fővárosi Közgyűlés. A főpolgármester és a frakcióvezetők aláírásával ellátott közlemény emlékeztet arra: törvény rendelkezik arról, hogy december 1-je és március 1-je között nem lehet az embereket kitenni az utcára.

Terézváros enyhített a csendrendeletén

A főváros VI. kerületében módosították a korábban hozott csendrendeletet. A döntés szerint a lakók több mint felének hozzájárulásával reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak a terézvárosi üzletek, szórakozóhelyek és éttermek. Hatvani Csaba, a városrész alpolgármestere az InfoRádióban elmondta: a képviselőtestületi ülésen elfogadott módosítás november 1-jétől lép hatályba.

Elhunyt Dargay Attila

Életének 83. évében elhunyt Dargay Attila animációs filmrendező - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége. Dargay Attila 1948-ban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, 1951-ben lett a Nemzeti Színház díszletfestője, majd 1957-től kezdett el rajzfilmeket rendezni. A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész alkotásai közül a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi, valamint a Gusztáv sorozat és a Pom-Pom meséi aratták a legnagyobb sikert.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×