eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hankiss Elemér: A felső tízezernek a fejére kéne esnie

A kiskapuk bezárása mellett a társadalmi tudatnak és a magatartáskultúrának kell átalakulnia ahhoz, hogy csökkenjen a korrupció mértéke Magyarországon - mondta Hankiss Elemér. A szociológus annak kapcsán nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy egy friss tanulmány szerint a hazai közbeszerzések legkevesebb felét befolyásolja korrupció.

A korrupció okai között emlegetik, hogy Magyarországon nincsen meg az az anyagi háttere a politikai osztálynak, mint ami megvan Németországban és Franciaországban - mondta az InfoRádiónak Hankiss Elemér annak kapcsán, hogy egy friss tanulmány szerint a magyar közbeszerzések legalább felét befolyásolja a korrupció.

A szociológus szerint ennek másik oka az, hogy nem alakult ki az állampolgárokban az országért érzett felelősségtudat, és az, hogy vannak kötelezettségeik. Ezzel ellentétben "ami a közé, az senkié, tehát abból elvehetem a magamét" tudat érvényesül.

Borzasztó mértékben rontja a polgári felelősségtudatot az a fajta mentalitás, hogy elvehetem a közét, mert igazságtalan társadalomban élek - véli Hankiss Elemér, aki szerint többre van szükség a kiskapuk bezárásánál és a szabályozás szigorításánál.

A társadalmi tudatunknak és a magatartáskultúránknak kell átalakulnia. Ehhez annyi kell, hogy a felső tízezer a fejére essen, és kezdjen el tisztességesen viselkedni - fogalmazott a szociológus, aki szerint óriási pozitív hatása lenne annak, ha az emberek azt látnák, hogy megbüntetik azokat a politikusokat, akik korrupcióba keveredtek. Úgy véli, ennek hatására akár néhány hónap alatt átalakulhatna az emberek magatartása.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×