eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egy órával többet alszunk a hétvégén

Egy órával többet alhatunk vasárnap, ugyanis a téli időszámítás kezdete miatt hajnali 3 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat.

Bár a legújabb számítások szerint a fogyasztási szokások átalakulása miatt a téli és nyári időszámítás váltogatásával nem lehet energiát megtakarítani, Magyarországon 1980 óta mégis évente kétszer állítjuk át az időmérőket. Idén ezt vasárnap hajnali 3 órakor kell megtenni, igaz, a mostani változás a kedvezőbb, egy órával ugyanis többet alhatunk. Hajnali 3 órakor még csak 2 óra lesz.

A MÁV menetrendjét az óraállítás miatt nem kell módosítani - tájékoztatta az InfoRádiót Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt szóvivője.

A Malévnál az átállás napján életbe lép az új, téli menetrend - mondta az InfoRádiónak Hegedűs Ádám szóvivő. A Volán belföldi járatait nem érinti az átállás.

Egészségügyi szempontból az óraállítás az emberekre negatív hatással lehet, az alvásciklus változását akár egy hétig is megérezzük - mondta korábban az InfoRádiónak Novák Mária, a Torontói egyetemen alvászavarokkal foglalkozó pszichiáter.

Amerikai kutatók régóta vitatják, hogy az óraátállításnak napjainkban energia-fogyasztás csökkentő hatása lenne. A magyar tapasztalat egybecseng az állításokkal. Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője korábban elmondta: régebben azért volt fontos az óraátállítás, mert a közvilágítást egy órával később kapcsolhatták be vagy ki. Ma azonban a lámpák akkor világítanak, amikor sötét van; annak időtartama pedig nem változik, akármit is mutatnak az órák.

Az egyéni fogyasztás csökkenésében sem tapasztalható az óraátállítás hatása - tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×