eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Tévhit, hogy bölcsész diplomával nem lehet elhelyezkedni

Tévhit, hogy bölcsész diplomával napjainkban nem lehet elhelyezkedni - véli az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja. Dezső Tamás az InfoRádiónak elmondta: a szakértői típusú bölcsészdiplomák megjelenésével specializált, a munkaerő-piaci igényekhez közelebb álló képzések alakíthatóak ki.

Számos tévhit él a bölcsészdiplomákkal kapcsolatban, az egyik, hogy nem lehet velük elhelyezkedni. Ezt azonban az ELTE bölcsészkarának dékánja határozottan cáfolta. Dezső Tamás szerint előfordulhat, hogy egy specializált tudást adó természettudományos képzés kevesebb lehetőséget nyújt.

A többi mellett a médiában, a kulturális közéletben lehet bölcsész végzettséggel elhelyezkedni, de a nyelvtudás is igen hasznos lehet számos területen.

A dékán rámutatott arra, hogy a bölcsészvégzettség speciális abban a tekintetben, hogy itt egyéni portfolióépítés van. Az ELTE bölcsészkarán például alapképzésben 58 szak van, ezek mellé majdnem ennyi B-szakot lehet felvenni, azaz a kombinációk számából kijön, hogy több mint kétezerféle végzettség szerezhető.

Dezső Tamás rámutatott: a diplomások körében alacsony, területenként változóan mintegy 1-2 százalékos a munkanélküliség, így ő mindenképpen kifizetődőnek tartja a diplomaszerzést.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×