eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Kényszerhelyreállítás egy veszprémi műemlékre

Veszprémben ideiglenes védőtető építését rendelte el egy rossz állapotban lévő műemlék épületre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Róna Katalin szóvivő közölte: a kényszer-helyreállítás, amelyet a tulajdonos költségére végeznek el, megkezdődött.

Az előzményekről a hivatali illetékes elmondta: a veszprémi vár sziklafala mellett lévő lakóházat az 1860-as években építtette Ruttner Sándor vasnagykereskedő; az épület 1958-ban kapta meg a műemléki védettséget.

A házat - elidegenítési és terhelési tilalommal, valamint 3 éven belüli felújítási kötelezettséggel - 2001-ben adta el a veszprémi önkormányzat egy kft.-nek, amely azonban még az állagmegóvási munkákat sem végezte el. A cég vezetése nem fizette meg az elmúlt években kirótt bírságokat, ráadásul idén júliusban szakszerűtlenül és engedély nélkül a teljes tetőfelületről leszedték a cserepeket.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-dunántúli Irodája feljelentést tett az ügyben, majd múlt kedden elrendelte az ideiglenes védőtető építését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×