eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Demszky: az MSZP fővárosi vezetői nem vállalták tovább Budapest vezetésének felelősségét

Felbontja a fővárosi koalíciót az SZDSZ-szel az MSZP. Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a polgári törvénykönyvet a köztársasági elnök. Országszerte 1100 bejelentés érkezett kora estig a viharos erejű szél miatt.

Felbontja a fővárosi koalíciót az SZDSZ-szel az MSZP, és visszahívja a főpolgármester-helyetteseit - jelentette be a szocialista pártelnök. Lendvai Ildikó közölte: a döntést az MSZP országos elnöksége a budapesti pártvezetéssel egyetértésben hozta meg. Demszky Gábor főpolgármester úgy minősítette a lépést, hogy az MSZP fővárosi vezetői nem vállalták tovább Budapest vezetésének felelősségét. Hozzátette: hétfőre ötpárti egyeztetést hívott össze. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője azt mondta: pártja segíteni fogja a főváros működőképességének fenntartását.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a polgári törvénykönyvet a köztársasági elnök. Az államfői hivatal stratégiai elemző főosztályának vezetője az InfoRádióban azt mondta: Sólyom László kiemelkedő jelentőségűnek tartja a polgári törvénykönyvet, ami számos fontos kérdést szabályoz, így minden részletében különösen átgondolt, időtálló jogszabálynak kell lennie. Kumin Ferenc hozzátette: Sólyom László úgy véli, hogy az aláírásra megküldött törvény ennek a követelménynek nem felel meg.

Magyarország kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-ei, Szlovákiába történő belépésének megtagadása miatt. Szollár Domokos kormányszóvivő közölte: ez semmilyen formában nem érinti a Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök közötti szeptember 10-ei, szécsényi megállapodás végrehajtását. Az Európai Bizottságtól a kormány azt kéri, hogy közösségi jogi szempontból vizsgálja meg a vonatkozó szlovák jogszabályokat és azok alkalmazását.

Meghaladta a 100 milliárd forintot az egészségbiztosítási alap hiánya az év első kilenc hónapjában. Az éves előirányzat eredetileg valamivel kevesebb mint 8,9 milliárd forint hiánnyal számolt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közlése szerint már túllépés van a gyógyszerkasszában is, ami azt jelenti, hogy a gyártóknak és forgalmazóknak ki kell egészíteniük a gyógyszerbüdzsét.

Megkezdték az Országos Mentőszolgálat állományába tartozók beoltását az új típusú influenzavírus elleni készítménnyel még a múlt héten - közölte a szervezet főigazgatója. Göndöcs Zsigmond elmondta: eddig 331 kollégájuk kapta meg a védőoltást, elsőként a kivonuló mentődolgozókat oltják be.

Szeptemberben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az infláció 12 havi összevetésben 4,9 százalékos volt; a piac 5,2 százalékos éves pénzromlást várt. Londoni elemzők szerint a magyar vállalatok a jelenlegi gyenge keresleti környezetben képtelenek érvényesíteni a nyári áfaemelést a fogyasztói árakban, és ez a fő magyarázata annak, hogy a várttól elmaradt az inflációs ütem.

Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Szilvási György, Jánosi György, Benedek András és Keszthelyi András tanúkihallgatását indítványozta az ügyész a Zuschlag-perben. Zuschlag János és 15 társa ellen bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A vádhatóság szerint az érintettek fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Kora estig országszerte 1100 bejelentés érkezett a viharos erejű szél miatt; eddig két ember sérült meg a viharokban. A legtöbb esetben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt riasztották a tűzoltókat, épületkárról 141 bejelentés érkezett és 8 helyen kellett vizet szivattyúzni.

Megkezdte a távfűtést 194 ezer budapesti lakásban a hidegre fordult időjárás miatt a Főtáv Zrt. A társaság emlékeztetett: a lakóközösségek többségének szerződése van arra, hogy ha a napi átlaghőmérséklet a közösség által megadott érték alá esik, a Főtáv kezdje meg a szolgáltatást.

Agyhártyagyulladás miatt vasárnap óta kórházban kezelik Szabó Gyulát, a Nemzet Színészét. A kétszeres Jászai- és Kossuth-díjas művész lánya az InfoRádióban elmondta: édesapja a múlt héten lett rosszul, ezután vitték a Tétényi úti kórházba, ahol megállapították az agyhártyagyulladást. Később átvitték a Szent László Kórházba, ahol antibiotikumos kezelés mellett altatják.

Romániában megszavazta az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlament két háza, megbuktatva ezzel Emil Boc egypárti kormányát. Az előterjesztést a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ közösen nyújtotta be, de sikerét a kormánykoalícióból kivált szociáldemokraták támogató voksai biztosították. Traian Basescu államfő megkezdte az egyeztetést a pártokkal.

Párizsban a magyar UNESCO-bizottság javaslatára nemzetközi Liszt-évnek nyilvánította 2011-et az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 35. közgyűlésének programbizottsága. A Liszt Ferenc év, amely a magyar zeneszerző születésének 200. évfordulójáról emlékezik meg, szorosan kapcsolódni fog a magyar uniós elnökség ideje alatt a magyar kultúra bemutatásához.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×