eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Rémhír terjed a H1N1 oltóanyag kapcsán?

Az egészségügyi miniszter feljelentést tett a H1N1 elleni védőoltásokkal kapcsolatos hamis, alaptalan állítások miatt. Ábrahám László ügyvéd szerint egy-egy önálló orvosi álláspont nem felel meg a rémhírkeltés jogi kategóriájának. A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője szerint a H1N1 elleni oltóanyag körül kialakult esetleges hamis információk megjelenésért az illetékes hivatalok is felelősek.

Székely Tamás egészségügyi miniszter ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a legfőbb ügyésznél az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjesztett hamis, alaptalan állítások miatt. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint "a légből kapott információk szándékos terjesztése megvalósíthatja a közveszéllyel fenyegetés, illetve a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekményét".

Az egyre szélesebb körben terjedő "rémhírek" emellett elbizonytalanítják a lakosságot, ami végső soron a járvány elleni védekezés sikerét kockáztatja - írták.

Ábrahám László ügyvéd szerint a tárca a hamis vád elkerülése érdekében indított ismeretlen tettes ellen, és nem konkrét orvosokkal szemben eljárást. Szavai szerint azonban a történtek nem merítik ki a rémhírterjesztés törvényi tényállását, hiszen az orvosok önálló szakmai álláspontjukat elmondhatják betegeiknek.

A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője szerint a H1N1 elleni oltóanyag körül kialakult esetleges hamis információk megjelenésért az illetékes hivatalok is felelősek. Dux László hozzátette: az orvosnak kötelessége olyan tanácsot adni betegének, amellyel megalapozottabbá teheti a páciens döntését.

Hozzátette: a helyzeten az rontott sokat, hogy akiknek hivatalból feladatuk lett volna a megfelelő tájékoztatás nyújtása, azok sem álltak a helyzet magaslatán.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×