eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Schmidt Mária: Méltányosnak kell lennünk azokhoz, akikre haragszunk

Magyarországnak meg kell határoznia a nemzeti érdekeit ahhoz, hogy élni tudjon az unió nyújtotta lehetőségekkel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Schmidt Mária szerint a reálpolitika felől közelítve kell újraértelmezni Magyarország 20. századi történelmét.

A magyar történelmet a reálpolitika felől megközelítve kell újraértelmezni és megpróbálni méltányosnak lenni azokkal, akikre haragszunk - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki hozzátette: a harag jogos, hiszen Magyarország az első és a második világháborút is elvesztette.

Ennyi idő elteltével azonban méltányosan kell közelítenünk azokhoz az alternatívákhoz, amelyek előtt az akkori döntéshozók álltak. Ezek az alternatívák a rossz és a még rosszabb közötti választást kínáltak fel nekik - hangsúlyozta Schmidt Mária, aki szerint szerencse, hogy sokszor a rosszabbat, és nem a sokkal rosszabbat választották.

Úgy véli, ma Magyarország kedvezőbb helyzetben van, mint ez első világháború óta bármikor, de taktikusnak, ügyesnek és céltudatosnak kell lennünk, és pontosan tudnunk kéne, mik a nemzeti érdekeink, milyen kompromisszumokat kell megkötnünk és milyen szövetségekhez kell csatlakoznunk.

Nyugat-Európa vonakodott Magyarországtól

A kommunizmus ledöntése után egy szerencsés történelmi pillanatban visszanyerhettük a szabadságunkat. Ebben az itt élő népek szerepe és mozgása is döntő volt - mondta a Terror Háza vezetője.

Schmidt Mária szerint azonban Nyugat-Európa csak vonakodva vette be az Európai Unióba Magyarországot, és a mai napig másodrendű országként viszonyul hozzánk. Ha a környező országokkal közösen egy tömbbe tudnánk fellépni, akkor jobban érvényesíthetnénk érdekeinket, és erre kiváló terep lenne az Európai Unió - fűzte hozzá.

A múzeumigazgató reménykedett abban, hogy a NATO-hoz való csatlakozással végre Magyarország bekerül egy nyugati szövetségi rendszerbe, de időközben az Észak-atlanti Szövetség jelentéktelenné vált.

Schmidt Mária úgy látja: az Egyesült Államok számára érdektelenné válik Kelet-Európa, de még az is lehet, hogy Nyugat-Európa iránt is. Ennek egyik példája, hogy Barack Obama lemondta a Lengyelországba tervezett rakétavédelmi rendszer megépítését.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×