eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Miért tart valaki 27 kutyát egy lakásban?

Egyre gyakoribb, hogy az emberek túl sok állattal veszik körül magukat, amelyekhez kórosan ragaszkodnak. Topál József etológus elmondta, abban az esetben, ha az állatok gyűjtése valamilyen érzelmi veszteségből fakad, nagyon nehéz dolga van a gyógyító terapeutának.

Egy férfi 27 kutyát tartott a VIII. kerületben, egy 50 négyzetméteres lakásban - értesült szerdán az InfoRádió. A szomszédok egy hónapja hívták ki a rendőrséget az elviselhetetlen szag miatt. A férfi nem etette a kutyákat, amelyek vizet is alig kaptak. Az elhullott állatokat a férfi a lakásban hagyta, a többi kutya a tetemekkel táplálkozott.

Nagyon összetett háttere van annak, ha valaki beteges módon rengeteg állattal veszi körül magát - mondta az InfoRádió által megkérdezett etológus, aki hozzátette: főleg a nagyvárosokban élő idősebb nőknél figyelhető ez meg.

Az állatfüggőség érzelmi veszteség miatt is kialakulhat, ilyenkor az illető az állatok tartásában találja meg az érzelmi pótlékot. Ez egy betegesen elhatalmasodó folyamatban teljesedik ki, amelynek a következménye, hogy iszonyatos szenvedések között kell élniük az állatoknak - mondta Topál József.

Az állatfüggőség másik oka az úgynevezett zoofília lehet. Ez egy speciális pszichoszexuális rendellenesség, amelyet a szakértő szerint pszichoterápiával és a törvény erejével kell kezelni. Topál József elmondta: van, amikor az állatszenvedély mögött egyszerű gyűjtőmánia van. Hangsúlyozta: ezeket a beteg embereket nagyon nehéz visszahozni a társadalomba, mert jó részük teljesen elfordul az emberekről.

Csak komplex pszichoterápiás kezelés az, ami megoldást jelenthet, mert ezeknél a betegeknél az állatokat nem lehet egyszerűen emberi kapcsolatokkal pótolni - fűzte hozá az etológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×