eur:
398.56
usd:
363.91
bux:
74183.13
2024. október 9. szerda Dénes

Hol jó nyugdíjasnak lenni? - lapszemle

A Portfolio.hu elemzéséből megtudhatjuk, hogy melyik országban jó nyugdíjasnak lenni. A holland rendszer például a munkavállalók 91 százalékát éri el, miközben 100 százalékos nettó helyettesítési arányt adott 2006-ban moderált kiadási szint mellett, viszont a legnagyobb baj a rendszerrel, hogy azt nem lehet más országokba átültetni.

Az ausztrál modell nagyon olcsón tudja elérni a rászoruló időseket, viszont az öregségi nyugdíj kalkuláció során nemcsak a jövedelmet, hanem például az ingatlanvagyont is nézik, amiért teljes jogú nyugdíjra csak 60 százalék jogosult, részint ennek is köszönhetően a 65 év felettiek 27 százaléka szegénységben él.

A magyarországi magánnyugdíj-pénztárak helyzetéről ír a Magyar Nemzet. A lap megállapítja: botrányok, felügyeleti bírságok és drámaian eső tavalyi hozamok jellemzik a rendszert. Nem csoda, ha e fejlemények láttán felerősödtek a magánnyugdíj-pénztárakkal szembeni kételyek, és egyes szakemberek úgy vélik: az egész hazai nyugdíjrendszer úgy rossz, ahogy van.

A világ legmodernebb technikájával, robotműtéttel végezték egy férfi prosztataoperációját szerdán - olvasható a Népszabadságban. A Da Vincinek nevezett géppel már másodszor végeztek bemutatót Magyarországon. A 63 éves daganatos beteg a ma legkíméletesebb eljárásnak köszönhetően várhatóan két nap múlva hagyhatja el a kórházat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásai ellenére az idén nyáron is kimutatható volt a halálesetek számának emelkedése a legmelegebb napokon, és egyre növekszik a bőrrákos betegek száma is - írja az Index. A szakemberek szerint minél többször ég le valaki a napon fiatal korában, annál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata, ráadásul a szolárium az emberekre gyakorolt második legnagyobb UV-terhelést jelenti. Emiatt egyes országokban már megtiltották a 18 év alattiaknak a szoláriumozást, illetve korlátozzák az olyan készülékek használatát, amelyeket zsetonokkal, önkiszolgáló módon lehet használni.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy az oroszok több mint kétszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint amennyi az Egészségügyi Világszervezet szerint károsíthatja az egészséget. A csecsemőket és nagymamákat is figyelembe véve egy ember átlagosan 18 liter alkoholnak megfelelő szeszes italt gurít le a torkán, miközben a WHO szerint a 8 liter feletti átlagfogyasztás már veszélyesnek számít.

A Világgazdaság írásában az áll: a Nemzetközi Valutaalap arra figyelmeztet, hogy a világgazdasági helyzet javulása ellenére továbbra is rendkívüli kockázatokat jelentenek a bankoknál esedékes leírások. Az IMF rámutatott: a pénzügyi válság által okozott értékveszteség a jövő év végéig eléri a 3400 milliárd dollárt. Ezen belül a bankok 2007 közepétől 2008 nyaráig 1300 milliárd dollárnyi leírásra kényszerültek, és 2010 végéig további 1500 milliárdos veszteséggel kell számolniuk.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút
Aréna

N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút

Minőségi ugrás az izraeli–iráni konfliktusban, hogy Irán rakétákkal lövi Izraelt, de Teherán nem akar háborút – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. N. Rózsa Erzsébet beszélt az iráni atomprogram állásáról, a párhuzamos hadseregről és az arab ország álláspontjáról is.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Így érhető el az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Az érdekképviseleteket megosztja az 1 millió forintos átlagbér és a 400 ezer forintos minimálbér terve. A munkaadói oldal óvatos, míg a munkavállalók képviselői optimisták. Mindannyian arra hívják fel a figyelmet, hogy tárgyalásokra lesz szükség a bérek kialakítása során a munkaadók, a munkavállalók, illetve a kormány képviselői között. A munkaadók adó- és járulékcsökkentést tartanak szükségesnek, ha ilyen nagyot nőnek a bérek. A Munkástanácsok számításai szerint úgy érhető el 2-3 év alatt a magas bérszint, ha a profithányad csökken és a bérhányad nő a gazdaságban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×