eur:
388.59
usd:
361.26
bux:
68628.48
2024. május 7. kedd Gizella

Varga Mihály a költségvetési tervezet visszavonását kéri

A jövő évi költségvetés tervezetének visszavonását kéri az országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke. Varga Mihály szerint a büdzsé miatt tovább nőhet jövőre a munkanélküliség.

 A Fidesz azt kéri a kabinettől, hogy vonja vissza, és átdolgozva újra terjessze az Országgyűlés elé a jövő évi költségvetést. Varga Mihály, a parlament szakbizottságának fideszes elnöke az általa Bajnai-csomagnak nevezett tervezetről azt mondta, az nem alkalmas arra, hogy az ország gazdasága tartós, stabil pályára kerüljön, és arra, hogy a munkanélküliség tekintetében eredményt érjen el.

"Ez egy veszélyes költségvetés, nem teremti meg a lehetőségét annak, hogy Magyarország javítsa a helyzetét. A további megszorítások beláthatatlan következményekkel járhatnak. A változás pusztán annyi, hogy míg korábban Gyurcsány-, most Bajnai-csomagról kell beszélnünk. A gazdaságpolitika elemei, a megszorítások, az árulások továbbra is változatlanok" - mondta.

Varga Mihály szerint egy év alatt 100 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, és a költségvetés alapján ez folytatódik 2010-ben is. A reálbérek legutóbb 2,1 százalékkal csökkentek, és nincs ígéret a büdzsében a növekedésre. Emellett a politikus további eladósodottságot is prognosztizált. Megjegyezte, hogy idén a GDP 80 százalékra rúg az államadósság, míg a Fidesz-kormány alatt ez csak 53 százalék volt. A fideszes képviselő szerint kritikus az állami vagyongazdálkodás is, még mindig nincs pontos nyilvántartás az állami vagyonról. És Varga Mihály bírálta az uniós források felhasználási arányát is. A politikus a jövőbeni fideszes terveket illetően azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehetne harmonizálni a családi adózást és az egykulcsos adórendszert.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×