eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A vasutassztrájk alatt megbénulhat a közúti közlekedés is

Elkészült az MSZP választási programjának úgynevezett értékvázlata. Alig négymilliárdot spórolnak jövőre a korábbi lakástámogatási rendszer lényegi elemeinek felfüggesztésével. Lehetséges MÁV-sztrájk alatt vasúti átjárókat állnának el a szerelvényekkel, így megbénulna a közúti közlekedés is

 A Népszabadság arról közöl írást, hogy elkészült az MSZP választási programjának úgynevezett értékvázlata, amit az országos elnökség keddi ülésén már megvitattak. A többoldalas, Haladás és biztonság címet viselő dokumentumot Lendvai Ildikó pártelnök jegyzi. Az anyag szerint a párt nemcsak a választásokra, "hanem a jövőre készül, értelmes együttműködésre törekszik", de vállalja a politikai versenyt, és kiáll értékeiért. "Egyértelművé teszi, mi különbözteti meg a jobboldaltól." Nemzeti összefogást szorgalmaznak, kiállást ígérnek a nemzetgazdasági és kulturális érdekekért, "a határon túli magyarság boldogulásáért". A lap úgy tudja, a dokumentum négy ponton "modellkorrekciót" kezdeményez. Fejlesztő és szolgáltató államot kínál, amely újraértelmezi az állam szociális és jogvédő funkcióit. A gazdaságot kettős súlypontra kell helyezni: egyfelől a legmodernebb iparágak, a K+F térségi középpontjává tenni, másfelől a képzetleneknek, a szegényeknek és alacsony iskolázottságúaknak is munkahelyet kell biztosítani.

A Népszabadság arról ír, hogy alig négymilliárdot spórolnak jövőre a korábbi lakástámogatási rendszer lényegi elemeinek felfüggesztésével. Az új októberi bevezetése mintegy hárommilliárdba kerül. A válságkezelő kormány július elsejével felfüggesztette a korábbi lakástámogatási rendszer legjelentősebb elemeit, és még aznap újat hirdetett. Az előző tucatnyi kedvezményt tartalmazott, az utóbbi célzottan a fiatalok és a többgyermekesek otthonteremtését kívánja segíteni. Az előző 200 milliárd forint állami forrást emésztett fel évente, az utóbbira 2,5-3 milliárd forintot szánnak. A változások 15-20 ezer embert érinthetnek hátrányosan, miközben a megtakarítás - lévén, hogy a korábbi hitelszerződésekre nem vonatkozik - a jövő évi költségvetési előirányzat szerint alig négymilliárd forint. Az október elsejétől igényelhető új lakáshitel-kamattámogatást a gyermektelen vagy egy gyermekes 35 év alattiak, illetve a legalább két gyermeket nevelő 45 évnél fiatalabb párok vehetik igénybe új lakás építéséhez, vásárlásához, illetve meglévő otthonuk korszerűsítéséhez. Az új lakástámogatási rendszer bevezetésével egyidejűleg a kormány felfüggesztette a magánszemélyek által igénybe vehető lakáskölcsönök kamattámogatását, a vállalkozások által felvehető kedvezményes hiteleket, a fiatalok otthonteremtési támogatását - ezt az állami gondozásból kikerült 24 év alatti fiatalok kérhették, összege a nyugdíj-minimum negyven-, illetve hatvanszorosa volt -, lakásépítési kedvezményt, a lakásbővítési kedvezményt és a megelőlegező kölcsönt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a lehetséges MÁV-sztrájk alatt vasúti átjárókat állnának el a szerelvényekkel, így megbénulna a közúti közlekedés is. A lap szerint ez a terv is megfogalmazódott a munkabeszüntetésre készülő vasutasok között. Noha maga a kormány akar elvonni negyvenmilliárd forintot a közösségi közlekedésből, a kabinet szerint erről nem vele, hanem a MÁV-val kell tárgyalnia a szakszervezeteknek, amelynek vezetői nem cáfolták, hogy egyes elképzelések szerint vasúti átjárókat állnának el a szerelvényekkel, így a munkabeszüntetés közvetlenül hatna a közúti közlekedésre is. Az érdekvédők hangsúlyozták: ők ugyan nem álltak elő ilyen forgatókönyvvel, de az elkeseredett és dühös vasutasok között valóban felvetődött a nyomásgyakorlás ilyen formája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×