INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"Döbbenetes a gyermekétkeztetés helyzete Magyarországon"

InfoRádió / MTI
Az InfoRádió úgy tudja, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet legfrissebb felmérése szerint döbbenetes a gyermekétkeztetés helyzete Magyarországon. Az óvodások általában nem kapják meg a szükséges gyümölcsöt és zöldséget, az ételek sótartalma ugyanakkor a javasoltnak nyolcszorosa.

 A költségvetés tervezetében az intézményi gyermekétkeztetésre jövőre harmadannyi jut az ideihez képest, pedig már most is nagyon rossz az élelmezési helyzet. Koltai Tünde, a Nemzeti Egészségügyi Tanács alelnöke a testület ülése után az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet legfrissebb felmérésére hivatkozva kijelentette: kritikán aluli Magyarországon a gyermekétkeztetés.

"A gyerekek minden ajánlással ellentétben nem kapják meg naponta a szükséges friss zöldséget, és gyümölcsöt. De ami még ennél is súlyosabb az az, hogy a napi sóterhelése a gyerekeknek napi háromszorosa, olykor nyolcszorosa a szükségesnek" - mondta Koltai Tünde.

Márpedig a gyermekkori helytelen táplálkozásnak is súlyos következményei vannak - hangsúlyozta az InfoRádiónak Szamosi Tamás, a Semmelweis Egyetem orvosprofesszora.

"Ha ez a gyerek nem kap ellátást, mert nem veszik észre, vagy csak egy kicsit kövérnek találják, akkor a gyerek bekerül egy olyan ördögi körbe 10-15 év múlva, hogy még egy pici túlsúlyt vesz fel, még nehezebben mozog, és az így megy tovább, akkor az ördögi körnek a következményeként ebből a gyermekből egy nagyon beteg felnőtt lesz 18-20 évesen. De mindez gyerekkorban megelőzhető."

Gyuricza Ákos dietetikus szerint egységes menzatörvényre lenne szükség, és arra, hogy dietetikai felügyelet alakuljon az ÁNTSZ-en belül, és azt is fontosnak tartja, hogy a diákétkeztetés kiemelt fontosságú terület legyen.

"A gyermek- és diákétkeztetés körében öt százalékosra kellene csökkenteni az ÁFÁ-t, tehát kiemelt területként kell kezelni" - mondta.

A Nemzeti Egészségügyi Tanács arra kérte az egészségügyi tárcavezetőt, hogy vezessen be a minisztériumban egy példaértékű közétkeztetési rendszert.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk