eur:
389.44
usd:
363.3
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország csak akkor tesz valamit, ha az EU egy kicsit a fejére koppint

Előrelépés lehet a decemberi koppenhágai klíma-csúcson születő egyezmény, bár várhatóan nem oldja meg a problémát teljesen - véli Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

Nem számíthatunk arra, hogy a decemberi, koppenhágai klímacsúcson a világ országainak vezetői olyan éghajlatpolitikát határoznak meg, amelyre szükség lenne a globális felmelegedés megfékezéséhez, azaz a 2000-ben tapasztalt kibocsátási szinthez képest 25-40 százalékos csökkentést valósítsanak meg 2020-ig - mutatott rá a Közép-európai Egyetem tanára.

Ürge-Vorsatz Diána azonban hozzátette: egy keretegyezmény azonban megszülethet ezen a találkozón, amely fő pontokat tartalmaznak majd és amelyet a világ minden vezető politikusa aláír, a részletek kidolgozására azonban csak a jövőben kerül sor. Ezen részletek közé tartozhat, hogy az egyes országok milyen mértékben csökkentik kibocsátásukat, illetve az, hogy ki, milyen forrásokat biztosít a klímavédelmi kérdésekre.

Sok minden történt, de ez nem elég

Rámutatott arra is, hogy bár nem elegendőek azok a lépések, amelyeket egyes országok tesznek, mégis sok minden történt az elmúlt években a klíma védelme érdekében. A többi mellett az, hogy bár az Egyesült Államok korábban, a Bush-kormányzat alatt mindent megtett azért, hogy ne jöjjön végre egységes klímapolitika a világon, egyes tagállamok önállóan mégis arra törekedtek, hogy eleget tegyenek a kiotói vállalásoknak.

Sokat tesznek a felmelegedés ellen a fejlődő országok is. A szakember kiemelte Brazíliát, valamint Kínát, amely a legambiciózusabb szabályt vezetett be a háztartási energiafelhasználás csökkentésére.

Hangsúlyozta: a fejlődő országok újabban a folyamat élére álltak, ezzel lepipálják a fejletteket. Tavaly volt például az első olyan év, amikor a fejlődő országokban több szélerőművet építettek, mint a fejlettekben.

És, hogy mit tesz eközben Magyarország? Szinte semmit, az ország csak akkor lép, ha az Európai Unió a fejére koppint - mutatott rá a klímakutató. Az ország nem használja ki a lehetőségeket, ezzel pedig a lakosság jár rosszul.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×