INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

H1N1 - Jövő hét elején megkezdődhetnek az oltások

Infostart / InfoRádió
Jövő hét elején vagy közepén megkezdődhet Magyarországon az új influenza elleni oltások beadása a lakosságnak - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy szerdán Tolna megyében meghalt a második új influenzás beteg.

Hozzátette, a haláleset önmagában is rossz hír, ám súlyosbítja, hogy a fiatalember 34 éves volt, mindenféle előzetes betegségtünet nélkül halt meg, és nem tartozott a WHO által meghatározott rizikócsoportba. A férfit egy banális sérülés miatt, utoljára három hete látta háziorvosa, Székely Tamás információi szerint külföldön nem járt. Mint mondta, természetesen a férfi családját is megvizsgálják.

Az oltóanyag kapcsán a tárcavezető kitért arra, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézethez megérkezett az Omninvest összes dokumentációja, ami alapján az oltóanyagot Magyarországon kiadhatják, ez teszi lehetővé az oltások megkezdését jövő héten.

Az oltási kampányban három ütem lesz: első körben azokat oltják be, akiknek védelme betegségük - például krónikus légzőrendszeri elváltozásuk vagy akár szívbetegségük - miatt sürgős. Második körben az egészséges gyermekeket oltják be, harmadik körben pedig mindenki mást, aki az első két ütemből kimaradt.

Azzal kapcsolatban, hogy a kórházak többsége forráshiányukra hivatkozva zöld zászlókat helyezett ki, Székely Tamás elmondta: nem valós az a kép, hogy a kórházaknak csak a sürgősségi ellátásra maradhat pénzük. Mint mondta a minisztérium tárgyalásban van a kórházszövetséggel. Az intézmények összesen 25 milliárd forintot követelnek, a tárca azonban csak 4,5 milliárd forintot biztosítana számukra pluszforrásként, ezt a kórházak nem fogadják el.

A miniszter szerint a 21 milliárd forintos különbség nagyjából 3 százaléka a gyógyító-megelőző ellátásoknak, tehát az ellátások maximum 3 százalékos csökkentése fogadható el a pénzhiány miatt.

A szolgáltatások csökkentése kapcsán Székely Tamás hangsúlyozta: ebben az esetben meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, ami a jogosultaknak biztosítja ellátásukat, illetve kiveszi a jelenleg feleslegesnek vélt, vagy plusz szolgáltatásokat.

A miniszter a jövő évi költségvetés kapcsán elmondta, hogy az egészségügyi ellátásokban 2010-ben nem lesz csökkenés az idei évhez képest. 2009-ben a kiadási főösszeg 1 387 milliárd forint, 2010-re pedig ugyanez 1 407 milliárd forint lesz.

A címlapról ajánljuk