eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sokat veszíthetnek az önkormányzatok a vadonatúj rendelőikkel

A rendelkezésre álló 280 milliárd forintból eddig 100 milliárd forintra szerződtek le az egészségügyi intézmények fenntartói az európai uniós fejlesztések során. A Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának igazgatója szerint a legnagyobb gond majd az új létesítmények fenntartása lesz, ugyanis ha ez a brüsszeli pénzből megvalósuló beruházásoknál nem sikerül, akkor vissza kell fizetni a támogatást.

Az országban 26 helyen építenek vagy fejlesztik a sürgősségi ellátót, 16 helyen pedig a járóbeteg-szakellátást. Emellett 8 egészségügyi központ, úgynevezett egészségpólus is bővül, korszerűsödik jelenleg európai uniós támogatással - mutatott rá az InfoRádióban a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóságának igazgatója.

A rendelkezésre álló 280 milliárd forintból eddig több mint 100 milliárd forintra szerződött a hatóság az önkormányzatokkal vagy azok társulásaival. A szerződéseket zömében 2007-ben és 2008-nan kötötték a fenntartók.

A legtöbb helyhatóságnak az 5-10 százalékos önrész - ami 2 és 80 millió forint között alakult - biztosítása is nagy erőfeszítéseket kívánt, de vállalták, mert a források nagyrészt olyan településekhez kerültek, amelyeken korábban nem volt például járóbeteg-szakellátó.

Csakhogy nem elég a létesítményeket felépíteni, később működtetni is kell azokat, ez pedig a fogyatkozó források miatt egyre nehezebb lesz az önkormányzatoknak - hangsúlyozta Köpeczi-Bócz Tamást. Köpeczi-Bócz Tamást, a Humán Erőforrások Programok Irányító Hatóságának igazgatóját hallották.

Ha ez nem sikerül a fenntartóknak, vissza kell fizetniük az uniós forrásokat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×