eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin

Szeptember végétől kerül a patikákba az influenza elleni védőoltás

A nagy érdeklődés ellenére csak szeptember végén vagy október elején lesz a patikákban a szezonális influenza elleni védőoltás - értesült az InfoRádió. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: minden évben a járvány előtti időszakban kerül a gyógyszertárakba a vakcina, a gyártók is így számolnak. Mindeközben már zajlik az új típusú influenza elleni védőoltások gyártása is.

A szezonális influenza elleni védőoltást a WHO ajánlása szerint az adott vírustörzsből készítik a gyártók  - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki hozzátette: az európai, és így a magyarországi gyakorlat is az, hogy szeptember végén, október elején gyártják le a vakcinákat, mivel ebben az időszakban jelenik meg és kezd terjedni a szezonális influenza vírusa.

Horváth Tamás hozzátette: nem azért hiánycikk a patikákban az oltás, mert kifogyott, hanem mert még nincsen. Hangsúlyozta: volt olyan gyártó, amely jelezte: a tervezettnél csak egy-két héttel később szállítja le a vakcinákat.

A betegek körében jelentős érdeklődés van az oltás iránt. A gyógyszerészi kamara elnöke éppen ezért elképzelhetőnek tartja, hogy egy-egy gyártó védőoltása elfogy, ám mivel négy cég gyárt védőoltást, valamelyiké biztosan elérhető lesz.

Külföldre is jut az új influenza elleni vakcinából

Folyik az új típusú influenza elleni védőoltás gyártása is. A magyarországi gyártásért felelős cég ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a vakcina legyártását már júliusban elkezdték, és várhatóan októberben szállítják le az államnak az első kétmillió adagot, november végéig pedig még ugyanennyit.

Zimonyi Ferenc hozzátette: a többi adag (várhatóan még kétmillió) a patikákba jut, de igény szerint a 4-6 milliós dózisigényen felül is tudnak gyártani.

Ha a hazai megrendeléseket teljesítettük, igény szerint külföldre is biztosan jut az új influenza elleni védőoltásból - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, aki azonban hozzáfűzte: az európai szükséglet több százmillió darab vakcina.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×