eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

H1N1: ha elmúlik a köhögés, már nem fertőz a beteg

Napokkal a láz megszűnése után is fertőzhet az új influenzás beteg - állítják amerikai kutatók. A most ismertetett jelentés szerint a köhögés megszűnése egyértelmű jele lehet annak, hogy a beteg már nem terjeszti a vírust. Jankovics István virológus szerint azonban a magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy az új influenza ebben a tekintetben nem tér el a korábban terjedő influenzás megbetegedésektől.

Az újinfluenza-teszt annyira érzékeny, hogy egyetlen, akár elpusztult vírusrészecskét is képes kimutatni - mondta az InfoRádiónak Jankovics István virológus, miután napokban egy amerikai tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy az új influenza körülbelül egy hétig, tehát a láz elmúlta után is ragályos. A szakértő szerint a teszt nagyfokú érzékenysége lehet az oka annak, hogy az amerikai kutatók erre a következtetésre jutottak.

Jankovics István hangsúlyozta: a másfél napos lappangási idő alatt az élő vírusok már ott lehetnek a torokban, így elvileg ragályos lehet a betegség, a következő három-négy napban pedig biztosan fertőz a beteg.

A következő napokban - a kórokozó fertőzőképességének csökkenésével - fokozatosan elmaradnak a tünetek, köztük a láz és a köhögés - fűzte hozzá a szakértő, aki szerint már nem érdemes arról beszélni, hány gócpont lehet Magyarországon, a vírus ugyanis már kezdi átfertőzni a lakosságot.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×