eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elhalasztották az űrsikló visszatérését a Földre

A floridai űrközpont környékén uralkodó viharos időjárás miatt elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép péntekre tervezett első visszatérési kísérletét a Földre.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) úgy számol, hogy pénteken még három kísérletet tehetnek: egyet floridai, kettőt pedig kaliforniai leszállásra. Az időpontok sorrendben, közép-európai nyári időszámítás szerint: szombaton 01 óra 23 perc, 02 óra 53 perc, illetve 04 óra 28 perc.

A NASA mindazonáltal szereti elkerülni az ország nyugati partvidékén fekvő Kaliforniában történő leszállást, mert ilyen esetben közel kétmillió dollárba kerül az űrrepülőgép átszállítása Floridába.

A NASA előző nap kétszer is elhalasztani kényszerült a Discovery leszállását a rossz időjárás miatt.

A Discovery landolását helyi idő szerint csütörtök délutánra tervezték, de mivel Florida térségében erős szél fújt, és esett az eső, a repülésirányítók később arra utasították az űrsikló asztronautáit, hogy körözzenek a Föld körül.

A következő landolási kísérlet helyi idő szerint csütörtök este lett volna esedékes, de végül péntekre halasztották a visszatérést.

Az űrhajó visszatérésének időpontja körül korábban az is bonyodalmat okozott, hogy a legénységnek kismértékben meg kellett változtatnia az űreszköz röppályáját, elkerülendő az ütközést egy darab űrszeméttel.

A 13 napos űrmisszió során a Discovery legénysége három űrsétát hajtott végre, szerelési és karbantartási munkákat végeztek az űrállomáson, amely kiépítése több mint tíz éve tart, és a vége felé közeledik. A jelenleg 327 tonna súlyú ISS építését 1998 decemberében kezdték meg, s jelenleg 84 százalékban készen van.

Az űrsikló visszahozza a Földre Tim Koprát, aki közel két hónapot töltött az űrállomáson. Az űrhajóst a Discoveryn utazó csapat egyetlen női űrhajósa, Nicole Stott váltotta fel, aki a következő űrsikló megérkezéséig marad az ISS-en, és fedélzeti mérnökként dolgozik az űrbázison.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×