INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nem vár áttörést a kormány a magyar-szlovák csúcstól

Infostart / InfoRádió
A magyar kormányzat ugyan nem vár áttörést a magyar-szlovák kapcsolatokban a mai miniszterelnöki csúcstól, de azt mindenképpen el szeretnék érni, hogy elmozduljanak a jelenlegi holtpontról. Szécsényben téma lesz a szlovákiai államnyelvtörvény és Sólyom László augusztusi incidense.

Szlovákia 1993-as függetlenné válása óta 22 alkalommal volt hivatalos magyar-szlovák kormányfői találkozó. Ennek pontosan a felét Orbán Viktor bonyolította le 1998 és 2002 között, míg a negatív rekorder Gyurcsány Ferenc, aki hétéves miniszterelnöki megbízatása alatt mindössze kétszer egyeztetett hivatalosan szlovák kollégájával. Horn Gyula hét alkalommal, Boross Péter és Medgyessy Péter pedig egyszer-egyszer tárgyalt északi szomszédunk kormányfőjével.

A kétoldalú kapcsolatok tehát az elmúlt hét évben kerültek a mélypontra, 2006 óta pedig kifejezetten elmérgesedtek. Külügyi elemzők ezt egyértelműen a baloldali Robert Ficonak tudják be, aki koalíciót kötött a szélsőséges Ján Slota pártjával. Bajnai Gordon miniszterelnök is ennek, illetve az ottani belpolitikai gondoknak tudta ezt be az InfoRádiónak adott múlt heti interjújában.

"Nagyon káros az, amikor megélhetési nacionalizmust, helyenként igen jó megélhetést biztosító nacionalizmust folytatnak egyes szélsőséges szlovák politikusok. Nagyon káros az, amikor a kisebbségek ügyét használják arra, hogy elfedjenek valós problémákat" - fogalmazott.

Hamberger Judit, a Külügyi Intézet munkatársa pedig egyenesen azt mondta az InfoRádiónak, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnöknek egyszerűen ellenszenvesek a magyarok. "Ez megfigyelhető, amióta ő, egészen fiatalon, a 90-es évek elején a politika porondjára lépett. Láttuk már olyat, hogy a baloldali nacionalizmus megszólal. Ennek tipikus példája személyesen Robert Fico" - vélekedett.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint a szlovák kormányzat próbálja siettetni a magyarság asszimilációját, és folyamatosan felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar szélsőségesek veszélyeztetik Szlovákia területét. Ez szerinte északi szomszédunk megkésett nemzetfejlődésére vezethető vissza, ugyanis még csak 16 éve van független államuk. Ezt erősítheti az államnyelvtörvény, valamint Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatásának is. Mindkettő méregfoga a jelenlegi kétoldalú kapcsolatoknak, így témája lesz a két kormányfő, Bajnai Gordon és Robert Fico első hivatalos találkozójának.


A címlapról ajánljuk