eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin

Nem vár áttörést a kormány a magyar-szlovák csúcstól

A magyar kormányzat ugyan nem vár áttörést a magyar-szlovák kapcsolatokban a mai miniszterelnöki csúcstól, de azt mindenképpen el szeretnék érni, hogy elmozduljanak a jelenlegi holtpontról. Szécsényben téma lesz a szlovákiai államnyelvtörvény és Sólyom László augusztusi incidense.

Szlovákia 1993-as függetlenné válása óta 22 alkalommal volt hivatalos magyar-szlovák kormányfői találkozó. Ennek pontosan a felét Orbán Viktor bonyolította le 1998 és 2002 között, míg a negatív rekorder Gyurcsány Ferenc, aki hétéves miniszterelnöki megbízatása alatt mindössze kétszer egyeztetett hivatalosan szlovák kollégájával. Horn Gyula hét alkalommal, Boross Péter és Medgyessy Péter pedig egyszer-egyszer tárgyalt északi szomszédunk kormányfőjével.

A kétoldalú kapcsolatok tehát az elmúlt hét évben kerültek a mélypontra, 2006 óta pedig kifejezetten elmérgesedtek. Külügyi elemzők ezt egyértelműen a baloldali Robert Ficonak tudják be, aki koalíciót kötött a szélsőséges Ján Slota pártjával. Bajnai Gordon miniszterelnök is ennek, illetve az ottani belpolitikai gondoknak tudta ezt be az InfoRádiónak adott múlt heti interjújában.

"Nagyon káros az, amikor megélhetési nacionalizmust, helyenként igen jó megélhetést biztosító nacionalizmust folytatnak egyes szélsőséges szlovák politikusok. Nagyon káros az, amikor a kisebbségek ügyét használják arra, hogy elfedjenek valós problémákat" - fogalmazott.

Hamberger Judit, a Külügyi Intézet munkatársa pedig egyenesen azt mondta az InfoRádiónak, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnöknek egyszerűen ellenszenvesek a magyarok. "Ez megfigyelhető, amióta ő, egészen fiatalon, a 90-es évek elején a politika porondjára lépett. Láttuk már olyat, hogy a baloldali nacionalizmus megszólal. Ennek tipikus példája személyesen Robert Fico" - vélekedett.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint a szlovák kormányzat próbálja siettetni a magyarság asszimilációját, és folyamatosan felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar szélsőségesek veszélyeztetik Szlovákia területét. Ez szerinte északi szomszédunk megkésett nemzetfejlődésére vezethető vissza, ugyanis még csak 16 éve van független államuk. Ezt erősítheti az államnyelvtörvény, valamint Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatásának is. Mindkettő méregfoga a jelenlegi kétoldalú kapcsolatoknak, így témája lesz a két kormányfő, Bajnai Gordon és Robert Fico első hivatalos találkozójának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×