eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Új influenza: nincs járvány Magyarországon

Se területi, se régiós járványról nem lehet beszélni az utóbbi napok influenzás megbetegedései után, de több kisebb járványgóc van a fővárosban - mondta el Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

A vírus magyarországi megjelenése óta kétezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, ahhoz, hogy országos járványról lehessen beszélni, húszezer embernek kellene nagyjából egy időben megbetegednie - hangsúlyozta a szakember.

Falus Ferenc elmondta azt is, nem kell minden betegtől mintát venni ahhoz, hogy tömeges megbetegedések esetén kijelenthessék a szakemberek, egy bizonyos vírus betegítette meg a tüneteket mutató embereket.

Példaként említette, hogy a csepeli iskolások közül az ÁNTSZ véletlenszerűen választott ki tíz gyereket mintavételre, közülük heten voltak akkor betegek, egy gyerektől pedig a Szent László Kórházban vettek mintát. A nyolc mintából négynél kimutatták a A/H1N1 vírus jelenlétét.

Ha nyolc mintából négynél kimutatják egy bizonyos vírus jelenlétét, akkor ez bőségesen elegendő ahhoz, hogy kijelenthessék, hogy ebben a járványgócban ez a vírus fertőzött - mondta a szakember. Megjegyezte: a szezonális influenzajárványok idején beküldött minták közül is csak nagyjából 30 százaléka pozitív. "Ha a minták egy gócból származnak, azonosak a tünetek, akkor nem kell mindenkit vizsgálni" - fogalmazott, hozzátéve, ez más járványos megbetegedéseknél is igaz.

Az országos tiszti főorvos hozzátette: akinek influenzás panasza van, először telefonon konzultáljon háziorvosával, mert a kezeléshez nem kell feltétlenül orvos közreműködése. A legfontosabb a láz csillapítása, folyadék bőséges fogyasztása.

A tiszti főorvos szerda délelőtt az Országgyűlés egészségügyi bizottságában beszámolt arról, a csepeli iskolásokon kívül egy másik fővárosi iskolában tizenkét diák fertőződött meg az új vírussal. Elmondta, kedd este derült ki, hogy több diák megbetegedett, és a szúrópróbaszerűen vett három minta mindegyikében kimutatták az új influenzavírus (A/H1N1) jelenlétét.

Múlt héten a csepeli ADU Oktatási Központ egyik tanintézményében betegedtek meg diákok és tanárok. Az esetükben végzett laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták az új vírust. A korábbi tájékoztatás szerint közülük senki nem került kórházba, de mint szerdán Falus Ferenc elmondta, egy gyermeket mégis kórházban kellett kezelni.

A hétvégén az ELTE tatai gólyatáborában is rosszul érezték magukat a hallgatók, és ennél az esetnél is kiderült, hogy 31-en betegedtek meg, közülük ketten kórházi ápolásra szorulnak. A laboratóriumi vizsgálatok ezekben az esetekben is igazolták az új influenzavírust. Hét mintából négy lett pozitív - mondta el Falus Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×